Dragnea a pus-o pe Dancila sa-l ignore pe Wess Mitchell. Nimic despre coruptie in comunicatul comun al Guvernului si Ambasadei SUA
Romania si Statele Unite isi reafirma, printr-o declaratie comuna, angajamentele asumate prin parteneriatul strategic, stabilind sa colaboreze in mai multe domenii, in special cel al securitatii ambelor state, al investitiilor in energie si al comertului. Cele doua state saluta aniversarea Centenarului Romaniei si rolul pe care l-a avut SUA in aceasta privinta si spun ca presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului viitor va reprezenta o modalitate in plus pentru Romania si SUA de a coopera strans pentru dezvoltarea si extinderea parteneriatului transatlantic.
La intalnire nu a participat si premierul Dancila. Mitchell a fost intampinat de vicepremierul Ana Birchall. Dancila se afla in Palatul Victoria, in agenda premierului figurand o intalnire cu presedintele Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite, Miroslav Lajcak.
„Acest parteneriat se fundamenteaza pe un angajament comun pentru valorile si interesele care stau la baza Occidentului. Cele doua guverne reafirma acest angajament si se angajeaza sa colaboreze pe o serie de teme, pornind de la dialogul fructuos dintre Presedintele Romaniei si Presedintele Statelor Unite ale Americii, care a avut loc la Washington DC, la 9 iunie 2017. Salutam aniversarea unui secol de la nasterea unei Romanii moderne si unite si rolul important al Statelor Unite ale Americii in aceasta privinta”, se arata in declaratia comuna, transmisa de Ambasada SUA, scrie news.ro.
Cele doua state subliniaza importanta unui parteneriat transatlantic solid in ceea ce priveste securitatea ambelor tari si spun ca presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului viitor va fi o modalitate in plus pentru Romania si SUA de a coopera strans pentru dezvoltarea si extinderea parteneriatului transatlantic.
Guvernele s-au angajat sa lucreze impreuna in NATO in sprijinul politicii de solidaritate, descurajare si aparare aliata. Partea americana a salutat investitiile pe care le face Romania in dezvoltarea capabilitatilor fortelor armate, avand ca rezultat o contributie sporita la securitatea Aliantei Nord-atlantice.
„Este obiectivul nostru comun de a asigura atingerea si mentinerea angajamentului asumat de Romania la Summit-ul NATO din Tara Galilor, de a cheltui 2% din PIB pentru aparare si vom colabora pentru asigurarea consolidarii mobilitatii militare in Europa”, se mai arata in declaratia comuna.
De asemenea, SUA si-a exprimat dorinta de a continua cooperarea cu guvernul roman in ceea ce priveste prioritatile comune in regiune, in mai ales in facilitarea investitiilor in domeniul energiei, crearii unei piete europene unice a energiei, diversificarii rutelor si resurselor energetice, cresterii competitivitatii si transparentei si avansarii interconectivitatii in sectorul energiei, al infrastructurii si in cel digital. Statele Unite isi reafirma sprijinul ferm pentru Summit-ul Initiativei celor Trei Mari gazduit de Romania in septembrie 2018.
„Salutam dinamica pozitiva a schimburilor comerciale bilaterale si vom continua cooperarea stransa pentru extinderea si aprofundarea dimensiunii economice si comerciale a Parteneriatului nostru Strategic. Ambele parti recunosc, de asemenea, importanta consolidarii cooperarii operationale pentru prevenirea eficienta si eradicarea traficului de fiinte umane. Avand in vedere mediul strategic din regiunea extinsa a Marii Negre si influenta sa asupra securitatii transatlantice, ne reiteram sprijinul pentru perspectiva europeana a Republicii Moldova, Ucrainei si Georgiei si vom coopera impreuna pentru promovarea dezvoltarii si asistentei tehnice pentru aceste tari”, mai spun cele doua state.
A sasea editie anuala a Dialogului de Parteneriat Strategic dintre Guvernul Romaniei si Guvernul SUA a avut loc marti la Bucuresti, iar delegatiile au fost conduse de viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei, Ana Birchall, si Asistentul pentru Afaceri Europene si Eurasiatice al Secretarului de Stat al SUA, Dr. A. Wess Mitchell. Reuniunea va fi urmata de lucrarile grupurilor de lucru sectoriale.