Dragnea ramane la puscarie. ICCJ a decis ca cererea de revizuire a condamnarii este inadmisibila
Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au respins, marti, o cerere depusa de Liviu Dragnea in care fostul lider al PSD solicita revizuirea condamnarii de trei ani si jumatate inchisoare primita in dosarul angajarilor fictive de la DGASPC Teleorman.
„Cu majoritate, respinge ca inadmisibila cererea de revizuire formulata de revizuentul Dragnea Nicolae Liviu impotriva sentintei penale nr.377/21.06.2018 a ICCJ – Sectia Penala pronuntata in dosarul nr.2628/1/2016. Cu drept de apel in 10 zile de la comunicarea copiei minutei”, se arata in decizia instantei.
Liviu Dragnea a depus actiunea in luna noiembrie, in conditiile in care Instanta suprema i-a respins anterior alte cai extraordinare de atac impotriva condamnarii – recurs in casatie, contestatie in anulare si un recurs in drept intitulat „habeas corpus”.
El nu a fost prezent marti in sala de judecata, insa a fost audiat de judecatori prin videoconferinta.
„La termenul de astazi ne-am judecat intr-o revizuire pe care a formulat-o domnul Dragnea, in speranta, sigur, ca se va admite in principiu. Suntem in prima etapa, conform dispozitiilor Codului de procedura penala este etapa admisibilitatii in principiu. Am solicitat sa fie suspendata executarea, in masura in care instanta va decide admiterea in principiu a cererii de revizuire (…)
Domnul Dragnea a spus foarte clar ca, din punctul dansului de vedere, este in arest in baza unei decizii penale pronuntata de un complet care, asa cum am vazut, nu a fost legal constituit si apreciaza ca i se incalca in continuare drepturile. Este singurul justitiabil din cele peste 187 de dosare care s-au judecat la ICCJ pentru infractiuni de coruptie caruia nu i s-a aplicat decizia CCR. Sigur, dansul sufera foarte mult pe ideea asta si este afectat de acest aspect”, a declarat avocata lui Dragnea, Flavia Teodosiu, la finalul procesului.
In mai 2019, Dragnea a fost condamnat definitiv la trei ani inchisoare si jumatate pentru instigare la abuz in serviciu in dosarul angajarilor fictive de la DGASPC Teleorman.
El a facut mai multe incercari de a iesi din penitenciar, prin introducerea in instante a unor cai extraordinare de atac, toate respinse de judecatori.
Potrivit Codului de procedura penala (art. 453), revizuirea hotararilor judecatoresti definitive, cu privire la latura penala, poate fi ceruta cand:
* s-au descoperit fapte sau imprejurari ce nu au fost cunoscute la solutionarea cauzei si care dovedesc netemeinicia hotararii pronuntate in cauza;
* hotararea a carei revizuire se cere s-a intemeiat pe declaratia unui martor, opinia unui expert sau pe situatiile invederate de un interpret, care a savarsit infractiunea de marturie mincinoasa in cauza a carei revizuire se cere, influentand astfel solutia pronuntata;
* un inscris care a servit ca temei al hotararii a carei revizuire se cere a fost declarat fals in cursul judecatii sau dupa pronuntarea hotararii, imprejurare care a influentat solutia pronuntata in cauza;
* un membru al completului de judecata, procurorul ori persoana care a efectuat acte de urmarire penala a comis o infractiune in legatura cu cauza a carei revizuire se cere, imprejurare care a influentat solutia pronuntata in cauza;
* cand doua sau mai multe hotarari judecatoresti definitive nu se pot concilia;
* hotararea s-a intemeiat pe o prevedere legala ce a fost declarata neconstitutionala dupa ce hotararea a devenit definitiva, in situatia in care consecintele incalcarii dispozitiei constitutionale continua sa se produca si nu pot fi remediate decat prin revizuirea hotararii pronuntate.