Temele actuale ce privesc sistemul judiciar sunt legate de „arhitectura politica” a tarii si, mai mult, de traiectoria europeana a Romaniei, a declarat, luni, ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Cord Meier-Klodt, la deschiderea anului universitar, la Facultatea de Drept din Capitala.
El a afirmat ca mandatul sau la Bucuresti a inceput cu „Ordonanta 13”.
„Viata mea diplomatica, in aceasta frumoasa tara, a inceput in ianuarie. Am realizat ca tot ce am trait aici, in Romania, in ultima luna, este, probabil, cea mai buna dovada a relevantei, a relevantei politice si sociale a ceea ce veti studia dumneavoastra. Multi dintre dumneavoastra s-ar putea gandi: ‘omul acesta abordeaza un subiect delicat, va trebui sa fie foarte diplomat.’ Dar nu voi intra in niciun fel de detaliu. Nu vreau sa iau o pozitie si stiu ca, atunci cand este vorba de teme atat de importante ce sunt discutate, in prezent, in tara, exista multe pozitii”, a punctat ambasadorul, citat de Agerpres.
Diplomatul a subliniat ca temele legate de justitie, din ianuarie, au inca ecou in prezent.
„Cum spuneam, viata mea a inceput cu Ordonanta 13 si inca avem de-a face, in fiecare zi, intr-un fel sau altul, cu aceste subiecte foarte importante”, a afirmat el.
In opinia lui Cord Meier-Klodt, „aceste teme nu au de-a face doar cu sistemul judiciar, sunt foarte legate de arhitectura politica a acestei tari”. „Oricare ar fi opinia dumneavoastra, nu este vorba doar de arhitectura politica a tarii, ci de traiectoria europeana in intregimea sa”, a evidentiat el.
In opinia diplomatului german, in ceea ce priveste dezbaterea actuala „nu este vorba doar de niste detalii ici-colo, este vorba de coerenta, de echilibrul de putere si de alte chestiuni”.
Ambasadorul Germaniei a vorbit despre rolul partenerilor europeni ai Romaniei.
„Noi, partenerii europeni, suntem ‘actionari’ in aceasta situatie. Putem exprima asta intr-un mod foarte direct. Exista mecanismul MCV. In acest cadru, exista cooperarea cu partenerii europeni, cu speranta ca foarte curand acest mecanism sa se incheie”, a punctat el.
Cord Meier-Klodt s-a referit si la prietenia cu tara noastra.
„Suntem actionari intr-un sens mai important si mai general — suntem actionari ca prieteni foarte apropiati ai Romaniei. Cum stie toata lumea, in urma ultimelor evolutii, anume ‘trezirea’ ce a reprezentat-o Brexit-ul, Europa este la rascruce in multe privinte si as vrea sa spun ca Europa, in aceste momente, chiar are nevoie de ‘fiecare om de pe punte'”, a afirmat diplomatul.
El a descris Romania ca fiind un partener foarte apropiat in contextul Uniunii Europene, „o tara pro-europeana” care are oportunitatea „sa isi faca vocea auzita” odata cu preluarea presedintiei Consiliului UE, in 2019.
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Numirea de catre presedintele ales Donald Trump a lui Robert F. Kennedy Jr la conducerea…
Jandarmeria a anuntat, sambata dimineata, ce masuri au fost dispuse dupa meciul Romania - Kosovo.…
Petruta Leroy, o femeie care a trecut prin suferinte inimaginabile, este astazi o campioana in…
Si in Brasov sunt in desfasurare pregatirile pentru sarbatorile de iarna, acolo unde si in…
Meciul dintre nationala de fotbal a Romaniei si Kosovo a fost abandonat la scorul de…
Un cartonas rar, vechi de 91 de ani, cu Babe Ruth, care a fost cumparat…