Dreptate sociala, marca PSD: un roman care a primit salariul minim va avea aproape aceeasi pensie ca unul care nu a muncit nici macar o zi

news

alocatii, copii, crestere, ianuarie 2005, Simona Bucura Oprescu

Pensia minima sociala, de care beneficiaza romanii care au implinit doar stagiul minim de cotizare, va creste in urma majorarii veniturilor pensionarior, a anuntat Simon-Bucura Oprescu, ministrul Muncii. Romanii care nu au lucrat deloc au o pensie minima garantata de stat de 1.125 de lei.

„Este foarte interesant sa privim impreuna situatia celor care primesc indemnizatia minima sociala. Printre cei care, de la 1 ianuarie primesc 1281 de lei (atat va fi pensia minima), sunt romani care au contribuit la bugetul de asigurari sociale de stat o singura zi – au avut un accident de munca din cauza caruia si-au pierdut capacitatea de munca si au intrat in sistemul public de pensii doar cu o zi de contributivitate, dar au indemnizatia minima sociala, fiindca au devenit pensionari incadrati in invaliditate.

Si tot in indemnizatia minima sociala avem romani care au contribuit la bugetul asigurarilor sociale de stat timp de 35 de ani – adica stagiul complet de cotizare – dar care timp de 35 de ani au fost pe salariul minim pe economie.

Din aceasta cauza, pe actualele reglementari, practic venitul din pensie pe care-l primesc este tot de 1.125 de lei, cat era pana anul trecut, dar 1.281 de lei, de la 1 ianuarie 2024.

In noua lege, am spus asa: tinem cont de contributivitate si la contributivitate veti constata ca avem elemente importante – de exemplu, faptul ca, inclusiv pentru sporurile nepermanente pentru care s-au retinut si achitat contributii de asigurari sociale, vom avea puncte de pensie contributive, dar vom avea si acele puncte de stabilitate.

Punctele de stabilitate sunt bonusuri, sunt puncte suplimentare care se acorda pensionarilor care au muncit peste 25 de ani.

Cu alte cuvinte, pensionarul despre care am spus ca a lucrat 35 de ani pe salariul minim pe economie, va iesi din indemnizatia minima pe economie.

De ce? Pentru ca, intre 25 si 30 de ani de contributii, va primi un punctaj suplimentar de 0,5 puncte pe an. Pentru perioada 30-35 de ani va primi un punctaj suplimentar de 0,75 de puncte pe an. Datorita acestor puncte de stabilitate va avea o crestere a punctajului, ceea ce inseamna ca va avea o crestere a pensiei. Pe simularile noastre, dupa recalculare, de la 1 septembrie 2024, vor primi pensiile majorate.

Romanul care pana de curand avea o pensie de 1.125 de lei, are o pensie de 1.281 de lei la 1 ianuarie 2024, iar din septembrie 2024 va avea undeva peste 1.900 de lei, adica o crestere de 87,4%, pe calculele noastre.

Este important ca romanii sa mai stie ca, din septembrie, ca urmare a recalcularii, nicio pensie nu va scadea, pentru ca se va mentine cuantumul cel mai mare in plata”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu

Procedura de recalculare a pensiilor a fost explicata pe larg, intr-o interventie la Antena 3, de catre ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

„Elaborarea normelor, promovarea de catre Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale a hotararii de guvern prin care se aproba, aprobarea in guvern a normelor, soft-ul pentru recalculare, instruirea colegilor din casele teritoriale de pensii, procesul efectiv de recalculare si, sigur, incepand cu luna septembrie, pensiile recalculate ale romanilor care vor aduce ceva extrem de important pentru fiecare dintre noi.

Si sa stiti ca noua lege a pensiilor este si pentru mine, si pentru dumneavoastra, pentru fiecare roman, nu numai pentru pensionarii in plata, fiindca noua lege a pensiilor aduce respect pentru romani in sensul ca, daca ai iesit la pensie in ani diferiti, pe legi ale pensiilor diferite, dar ai contribuit la fel la bugetul asigurarilor sociale de stat, ai platit acelasi CAS, pentru contributii si munca egala vei avea o pensie egala”, a explicat Simona Bucura Oprescu.

Pensia minima sociala, cea de care beneficiaza romanii care nu au muncit nicio zi, va creste si ea dupa majorarea veniturilor pensionarilor, a anuntat ministrul Muncii, Simona-Bucura Oprescu.

Ministrul PSD a explicat ca fiecare pensie va fi recalculata, iar romanii nu vor fi pusi pe drumuri.

Printre principalele reglementari din noua lege a pensiilor

– introducerea unei noi formule de calcul, bazata pe numarul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivitatii;

– stabilirea varstei standard de pensionare la 65 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati;

– stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani;

– reducerea varstelor standard de pensionare pentru persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv in conditii de munca speciale si deosebite, in conditii de handicap sau au depasit stagiul complet de cotizare

– stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi rasplatit cu puncte suplimentare pentru vechime;

– normalizarea conditiilor speciale si deosebite de munca pana in anul 2035;

– acordarea unor beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu cate sase luni pentru fiecare copil pe care l-au nascut si crescut, pana la varsta de 16 ani, in limita unei reduceri maxime de trei ani si sase luni;

– luarea in calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au platit contributii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: