Elbit Systems, o companie internationala de tehnologie de aparare cu sediul in Israel, angajata in principal in domeniul securitatii interne, a prezentat recent o noua drona, denumita LANIUS. Aceasta poate patrunde cu usurinta in cladiri prin geamuri si usi.
Lanius are o serie de abilitati de recunoastere, cartografiere si clasificare a tintelor cu ajutorul inteligentei artificiale, precum si cu capacitatea de a exploda atunci cand este necesar.
Dronele cvadricoptere devin un element de baza al razboiului modern, asa cum se exemplifica in actualul conflict din Ucraina. Este usor de inteles de ce; sunt ieftine, usor de operat si devin tot mai inteligente. Acestea va permit sa vedeti si sa cartografiati o zona periculoasa fara niciun risc pentru pilot, se pot deplasa adesea complet nedetectate de adversari si este remarcabil de simplu sa atasati si/sau sa eliberati o incarcatura letala, scrie News Atlas.
Lanius este proiectat sa se deplaseze in grupuri de trei, stand deasupra unei drone mai mari, de tip nava-mama, pana cand sunt desfasurate. Greutatea sa maxima la decolare este de 1,25 kg, incluzand o incarcatura utila letala sau neletala de pana la 150 g. O baterie mica cu litiu ii confera o durata maxima de zbor de aproximativ sapte minute.
Lanius este dotat cu numerosi senzori si camere, precum si cu un sistem Nvidia Jetson AI-on-module conceput special pentru interpretarea rapida a fluxurilor de date care curg rapid, cu un consum redus de energie. Acesta se conecteaza cu software-ul de gestionare a roiului de lupta Legion-X al companiei Elbit pentru misiuni autonome cu mai multe drone.
Singur sau intr-un roi, Lanius este proiectat sa intre intr-o zona si sa inceapa sa o cartografieze in mod autonom, folosind capacitatile sale de inteligenta artificiala si sistemele de evitare a coliziunilor. Va detecta si va eticheta punctele de interes, precum si lucruri precum usile si ferestrele, indiferent daca sunt inchise sau deschise, si va intra in cladiri si le va cerceta cu sau fara indicatii sau control direct din partea unui pilot uman.
Este proiectat sa detecteze oamenii si sa incerce sa ii clasifice ca fiind prietenosi sau ostili, combatanti sau necombatanti, inarmati sau neinarmati. Atunci cand este detectata o amenintare armata, ofera operatorului sau uman posibilitatea de a „angaja” tinta folosind orice armament aflat la bord.
Drona ofera si un alt avantaj tactic prin capacitatea de a sta in modul ambuscada, urmarind o anumita zona – de exemplu, o usa incuiata care ar putea avea amenintari ostile de cealalta parte. In acest caz, Lanius poate ateriza in liniste si supraveghea usa. Daca usa se deschide si vede ceva ce decide ca se califica drept o amenintare armata, va alerta operatorul de la distanta si va oferi din nou posibilitatea de a ataca. Aceasta ar putea fi cu siguranta o modalitate eficienta de a supraveghea spatele sau flancurile unei echipe in timp ce se deplaseaza intr-o zona periculoasa.
Mii de cetateni slovaci au iesit aseara pe strazile tarii pentru a protesta impotriva guvernului…
Ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, i-a indemnat pe liderii occidentali sa se abtina de…
Politistii din Suceava atrag atentia asupra unei noi metode de inselaciune, dupa ce un sofer…
Ucraina va aplica de luni "masuri de restrictie" in consumul de electricitate pe tot teritoriul…
Autoritatile din Sinaia au inceput procesul de inzapezire artificiala pe partia Laptici 1 din Valea…
Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…