Romania adopta masuri de protectie pe teritoriul national in imediata vecinatate a zonei de conflict din Ucraina.
Intr-o sedinta a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta a fost adoptata o hotarare prin care se implementeaza masuri pentru avertizarea cetatenilor romani aflati in zona de granita cu Ucraina.
Hotararea tine cont de evenimentele recente inregistrate si de contextul geopolitic actual determinat de conflictul militar al Rusiei asupra Ucrainei, care au generat atacuri recente si repetate asupra porturilor ucrainene Reni si Ismail, aflate in imediata apropiere a granitelor cu Romania.
Potrivit hotararii adoptate de CNSU, se abiliteaza Ministerul Apararii Nationale sa evalueze si sa stabileasca zonele de pe teritoriul Romaniei, adiacente zonelor de conflict Reni si Ismail, in care se instituie masuri specifice de protectie a populatiei (art. 1).
„In zonele stabilite in conditiile art. 1, comitetele judetene pentru situatii de urgenta dispun masuri pentru informarea populatiei, identificarea spatiilor ce pot fi utilizate pentru adapostire si asigurarea permanentei la sediile autoritatilor publice locale locurile de actionare a mijloacelor de alarmare. Inspectoratele pentru situatii de urgenta din judetele in care sunt stabilite zone in conditiile art. 1 asigura informarea populatiei cu privire la modul de comportare si actiune, verificarea si eliberarea tuturor spatiilor cu destinatie de adaposturi publice, precum identificarea altor spatii ce pot fi folosite pentru protectia populatiei”, se arata in hotararea CNSU.
De asemenea, conform documentului, Ministerul Apararii Nationale edifica spatii de protectie a populatiei la nivelul localitatilor Plauru si Ceatalchioi, precum si la nivelul altor localitati cu un numar mic si foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor judetene pentru situatii de urgenta.
„In cazul manifestarii riscului de cadere a unor elemente apartinand mijloacelor de lupta utilizate in conflict, Ministerul Apararii Nationale notifica Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta cu privire la zona specifica potential a fi afectata.
In zonele comunicate se abiliteaza Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta sa emita mesaje de avertizare si alarmare a populatiei prin sistemul RO-ALERT si/sau mijloacele de alarmare de la nivelul autoritatilor publice locale. In zonele prevazute la art. 1, fara acoperire GSM ori neacoperite de mijloace de alarmare, inspectoratele pentru situatii de urgenta disloca echipaje care asigura avertizarea/ alarmarea populatiei, pe baza datelor transmise de dispecerate prin intermediul sistemelor de comunicatii radio, folosind mijloacele mobile de avertizare sau comunicare”, prevede hotararea CNSU.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…