Drula cere demisia sefului SRI: „Este raspunzator, din tot ce ne spun conducatorii Romaniei in momentul de fata, pentru elaborarea acestor sinistre legi ale securitatii”
Presedintele interimar al USR, Catalin Drula, a solicitat, luni, demisia directorului Serviciului Roman de Informatii, Eduard Hellvig, pe motiv ca acesta este raspunzator de elaborarea noilor legi ale securitatii nationale.
„Sa nu-l uitam pe domnul Hellvig, care a iesit intr-o conferinta de presa din care, sunt convins, nu a inteles nimeni nimic. Ne-a spus ca societatea este prea plina de securism, suntem de acord, partidele sunt prea pline de securism, suntem de acord, de aceea nu sunt in stare sa faca politici publice coerente, de aceea nu sunt in stare sa functioneze PNL si PSD fara comanda. Dar nu am auzit cine isi da demisia pentru odioasele legi ale securismului national si asteptam. Prin urmare, venim noi, opozitia, cu solutii in acest caz. Solutia este demisia lui Eduard Hellvig, care este raspunzator, din tot ce ne spun conducatorii Romaniei in momentul de fata, pentru elaborarea acestor sinistre legi”, a afirmat Drula, la o conferinta de presa la Parlament.
Potrivit USR, in noile legi ale securitatii nationale „se legalizeaza puterile informale pe care SRI in special, dar si alte servicii de informatii, le-au dobandit deja, in ultimii ani, prin parghii de control si influenta netransparente”.
„USR a avertizat de la bun inceput impotriva strategiei de transformare a statului in Republica Securista Romania prin noile legi ale securitatii nationale si a prezentat propria viziune privind organizarea si controlul civil asupra serviciilor secrete. USR va da mandat reprezentantilor sai in comisia speciala din Parlament, care va dezbate noile legi ale securitatii nationale, sa intareasca controlul civil real asupra serviciilor si sa se opuna militarizarii societatii”, a precizat un comunicat al partidului.
In 17 iunie, directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat ca este „total gresita” ideea ca, in anul 2022, serviciile de informatii din Romania ar putea sa revina la modelul fostei Securitati.
„Este o idee total gresita ca, in anul 2022, serviciile de informatii din Romania ar putea sa revina la modelul fostei Securitati, pentru ca acel model (…) tinea de regimul comunist totalitar, un regim recunoscut universal drept criminal, impus de o putere straina si total opusa unei societati care isi doreste libertate, prosperitate si siguranta”, a declarat Hellvig.
In opinia sa, Securitatea a fost „un creator de mentalitati” si „un administrator cu rol coercitiv al constiintelor”.
„Securismul este acea idee care presupune utilizarea traumelor societatii din perioada comunista pentru a crea foarte abil tocmai o reflexie de tip totalitar. Este acea idee ca in spatele a orice se ascunde un interes obscur si neaparat de rea intentie, ca exista dusmani in interiorul Romaniei, dusmani cu care trebuie sa ne luptam. Securismul sapa la temelia oricarui demers de democratizare, ne vrea tinuti pe loc si in conflict unii cu altii. Securismul are abilitatea de a se prezenta ca un medicament, in realitate este virusul insusi”, a spus directorul SRI.
Eduard Hellvig a adaugat ca isi doreste ca institutiile, clasa politica si societatea civila sa colaboreze pentru ca Romania „sa se vindece de securism” si sa lase in sfarsit in urma practicile fostei Securitati.