Drula: „Este o brutalitate a Politiei, pe fondul unei agitatii de la sefii lor. Asta numai Erdogan facea la Istanbul sau regimul din Belarus”
Presedintele USR, Catalin Drula, a criticat autoritatile pentru modul in care au intervenit in cazul protestelor initiate de catre transportatori si fermieri, apreciind ca exista o tendinta de a folosi institutiile statului pentru scopuri politice si ca Romania se indreapta spre „o zona de reducere” a democratiei.
„Libertatea de exprimare, libertatea democratica de a nu fi de acord cu acest guvern PSD si PNL este sfanta. Or, ceea ce incearca, prin intimidare – sunt 24 de dosare penale facute unor oameni care spuneau ‘Haideti sa ne indreptam incolo cu protestul nostru’ – asta numai Erdogan facea la Istanbul, cand ii urmarea pe cei din piata Taksim. Sau regimul din Belarus, unde avionul este obligat sa aterizeze, iar un activist este arestat. Ne indreptam spre o zona de reducere a democratiei”, a spus Drula marti seara pentru Digi 24, citat de Agerpres.
Totodata, liderul USR a cerut demisia ministrului Catalin Predoiu, dupa ce activista Angi Serban a fost ridicata de Politie, in urma unei postari pe Facebook. El a solicitat si „o ancheta independenta, care sa determine cum a ajuns Politia Romana” sa ridice un activist si sa il „umileasca”, prin „gesturi excesive”, precum perchezitionarea sau amprentarea, pentru exprimarea unei opinii pe o retea de socializare.
„Este un activist civic anticoruptie. A avut un limbaj poate mai apasat, care este specific si presei, si societatii civile. Cand exista o pancarta la un protest care spune ‘Va dam jos’ nu inseamna efectiv ca vrei sa faci gestul de a-i pune pe jos pe cei care sunt intr-o pozitie de putere, dar sunt metafore… In postare era o exprimare conditionala. Ceea ce s-a intamplat ulterior cu urmarirea dumneaei si ridicarea de la o adresa unde politia stia ca este, desi nu acolo are adresa in buletin – deci pe baza unor interceptari electronice – amprentarea… (…) Ma intreb cum ar putea Politia sa stie unde este o persoana cand nu este la adresa din buletin. Doar pe baza unor interceptari electronice…”, a spus Drula.
Liderul USR a adaugat ca protestatarii sunt pasnici si actioneaza intr-un mod similar celor din Polonia sau Germania. El a remarcat, pe de alta parte, ca politistii nu au intervenit la fel si in cazul lui Vlad Pascu, inaintea producerii accidentului de la 2 Mai.
„Sa ne mai aducem aminte de un moment de un ridicol suprem. Un luptator al trupelor speciale – trupe speciale care se folosesc in alte situatii, luari de ostatici sau impotriva unor clanuri extrem de periculoase – cu o arma de foc… (…) O arma cu gloante de cauciuc indreptata catre blocul motor al unei masini… Nu sunt specialist in balistica, dar ma intreb cum ar trece un glont de cauciuc printr-o capota de otel, apoi ar afecta un bloc motor. Este evident ca omul respectiv, pus de sefii lui, este intr-o pozitie de intimidare. Nu are alt scop. Nu era intr-o pozitie operativa, in care acel gest avea alt sens decat de a-l intimida pe acel cetatean. Dupa care ni se servesc tot felul de explicatii. Am inteles ca a mai fost un caz la Gorj, cu lovirea unei masini, in care spune ca s-a impiedicat de fapt respectivul ofiter. Este o brutalitate a Politiei, pe fondul unei agitatii de la sefii lor, de la domnul Predoiu, domnul Despescu”, a afirmat presedintele USR.
El a mai sustinut ca exista „o tendinta de a folosi institutiile statului” pentru scopuri politice si a opinat ca „s-a dat un consemn” pentru a opri actiunile de protest.
„De altfel, vedem lideri ai partidului… vorbesc despre cel care are Ministerul Afacerilor Interne si zona de servicii secrete – domnul Hellvig a fost sef la SRI, il avem pe Predoiu, un apropiat al serviciilor secrete, sef la MAI – vedem lideri de acolo care ameninta cu dosare, cu urmariri. Domnul Silviu Manastire, seful de cabinet al domnului Bode, este de notorietate ca a amenintat colegi de partid. Domnul Bode a amenintat in Parlament. Este o tendinta de a folosi institutiile statului, pe care au reclamat-o de altfel si sindicate ale politiei, pentru scopuri politice. Practic, s-a dat un consemn: ‘Faceti ce-oti face, dar opriti-i pe astia. Nu ii lasati'”, a mai spus Drula.