news

DSP atrage atentia asupra riscului de imbolnavire cu „boala apei de fantana”

Directia de Sanatate Publica (DSP) Buzau atrage atentia cu privire la riscul ridicat de imbolnavire cu ”boala apei” ca urmare a faptului ca aproximativ 60% dintre probele de apa prelevate din fantani in prima parte a anului au fost necorespunzatoare consumului uman.

Inspectorii de sanatate publica au supus analizelor probe de apa prelevate din instalatiile publice si individuale, dar si din fantani. Cele mai multe dintre probele necorespunzatoare au fost cele provenite din fantanile publice si individuale.

„Populatia judetului Buzau se aprovizioneaza cu apa pentru consum, din trei tipuri de instalatii: instalatii centrale, instalatii proprii si fantani. Probele de apa recoltate din teren de catre specialistii in domeniu sunt aduse pentru analiza chimica si microbiologica a apei, la Laboratorul de Investigare si Diagnostic in Sanatate Publica, acreditat RENAR, din cadrul DSP Buzau. Daca pentru sursele de apa individuale, aflate pe proprietatea cetateanului, responsabilitatea calitatii acesteia revine in sarcina lui, calitatea apei din fantanile publice si sursele arteziene (izvoare) aflate pe domeniul public revine in sarcina autoritatilor locale pe teritoriul careia se regasesc. In primul semestru al anului, analiza chimica si microbiologica a probelor de apa a relevat urmatoarele: total probe (microbiologie+chimie ) = 868, necorespunzatoare = 159 (18,32%). Instalatii centrale, total probe = 576, necorespunzatoare = 51 (8,85%). Instalatii proprii, total probe = 102, necorespunzatoare = 43 (42,16%). Fantani publice si individuale, total probe = 96, necorespunzatoare = 60 (62,5%)”, se arata intr-un raport al DSP, solicitat de AGERPRES.

Specialistii recomanda consumul unei „ape sigure” in situatia in care intoxicatia cu nitriti poate genera afectiuni severe, in special copiilor sub 3 ani.

„Methemoglobinemia acuta infantila generata de apa de fantana reprezinta o problema de sanatate publica in Romania, a carei rezolvare se impune ca prioritara. Este necesara cresterea nivelului de informatie si educarea populatiei privind importanta folosirii unei ‘ape sigure’. In ultimii ani s-a inregistrat o scadere a incidentei intoxicatiilor cu nitriti la grupa de varsta 0-3 ani, ca urmare a masurilor intensive de comunicare a riscului si constientizare a populatiei, prin conlucrarea medicilor de familie si a celor din DSP judetene pentru educarea populatiei din zonele cu risc. In apa de fantana, concentratiile crescute de nitrati pot proveni din mai multe surse, compozitia naturala a solului, folosirea pe scara larga a fertilizantelor azotoase, nerespectarea conditiilor igienico-sanitare si de amplasare a fantanilor. Conform legislatiei in vigoare, in cazul in care apa din fantanile si izvoarele publice are concentratia de nitrati mai mare decat valoarea prevazuta in lege, primaria este obligata sa asigure apa potabila gratuit pentru sugari si copii mici pana la 3 ani”, informeaza DSP.

Potrivit aceleiasi surse, probele prelevate in cadrul Programului local de Sanatate au scos la iveala neconformitati in ceea ce priveste concentratia de amoniu, nitrati si nitriti din apa de fantana, dar si un procent ridicat de bacterii coliforme.

„In semestrul I 2023, supravegherea calitatii apei de fantana in cadrul Programului local de Sanatate V s-a realizat astfel: s-au recoltat un numar de 38 probe de apa din fantani publice selectionate si s-au analizat chimic si microbiologic. Analizele au relevat urmatoarele neconformitati: la parametrii chimici amoniu = 13 probe neconforme (34,21%); bor = 3 probe neconforme (7,89%); conductivitate = 4 probe neconforme (10,52%); nitriti = 1 proba neconforma (2,63%) ; nitrati = 5 probe neconforme (13,15%). La toti parametrii microbiologici s-au inregistrat neconformitati, astfel: bacterii coliforme = 16 probe neconforme (42,10%); Escherichia coli = 7 probe neconforme (18,42%); enterococi=12 probe neconforme (31,57%) s.a.m.d…. Cel mai mare indice de nepotabilitate a apei s-a inregistrat pentru apele de fantana”, se mai arata in raportul intocmit de specialisti.

Concluziile DSP desprinse in urma cercetarii efectuate pe perioada acestui an scot la iveala faptul ca dezinfectia fantanilor se realizeaza ocazional, fara respectarea prevederilor legale, iar riscul imbolnavirilor, in special la copii si persoane varstnice care consuma apa din fantanile nepotabile, este ridicat.

„S-a constatat si in anul 2023 ca dezinfectia apei de fantana, precum si igienizarea generala a fantanilor se fac ocazional, nerespectandu-se prevederile legale in vigoare. Riscul consumului apei din fantana cu concentratie de nitrati peste 50 mg/l la copiii din grupa de varsta 0-3 ani este reprezentat de intoxicatia acuta cu nitriti, iar la bolnavii cronici si la persoanele in varsta poate sa apara intoxicatia cronica. Riscul sanitar reprezentat de consumul apei cu amoniu, nitriti, nitrati peste limitele maxime admise este aparitia de intoxicatii acute grave la copiii din grupa de varsta 0-3 ani si afectarea starii de sanatate a populatiei cu boli cronice, la care exista riscul sa apara ‘boala apei’ manifestata prin: greturi, varsaturi, dureri de cap, ameteli, anemie”, atrage atentia DSP.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Ciuca ii cere lui Ciolacu sa prezinte biletul de avion spre Nisa ca dovada ca nu a zburat pe banii Nordis: „Faceti un mic efort sa gasiti biletul”

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, i-a cerut vineri lui Marcel Ciolacu sa prezinte dovada ca nu…

O oră ago

Premierul Sloveniei anunta ca va bloca aderarea Ucrainei la NATO: „Ar putea duce la declansarea celui de-al treilea razboi mondial”

Slovacia se va opune admiterii Ucrainei in NATO, cat timp Robert Fico este prim-ministru al…

46 de minute ago

Jurnalist de investigatii: „Chiar se fac toti ca nu vad? Atat de mare a ajuns cenzura incat sa le fie frica? TV-urile tac de ani de zile”

Cristian Andrei, jurnalistul care in ultimii ani a documentat indeaproape modul in care partidele politice…

3 ore ago

Veste proasta pentru Moscova, Austria a scapat de dependenta de gazul rusesc. Pana acum, 80% din necesarul de gaze provenea din Rusia

Potrivit autoritatii de reglementare E-Control, Austria nu mai este dependenta de furnizarea de gaze din…

2 ore ago