„Du-te dracului!”. Cum a fost primit extremistul George Simion la Sarbatoarea Junilor de brasoveni – Video

politica

Presedintele AUR, George Simion, a fost injurat de mai mai multi brasoveni, duminica, la Brasov. El a tinut sa isi faca imagine la traditionala parada a Junilor Brasoveni.

„Du-te dracului”, a fost salutat George Simion in zona Maternitatii Brasov in timp ce se indrepta spre locul de parada al Junilor.

Tanarul care l-a injurat pe Simion a declarat pentru corespondentul aktual24.ro ca acesta a preferat sa mearga mai departe, prefacandu-se ca nu a auzit.

Ulterior, Simion a fost injurat si de un alt brasovean, in preajma Colegiului Andrei Saguna. Acesta s-a intors nervos: „Unde…?”. Apoi a intors-o: „E un om de-al nostru, toti romanii sunt de-ai nostri”.

„Lasati-l, ma!”, au comentat cei din suita lui Simion.

Citeste si: Zeci de mii de brasoveni au iesit la Parada Junilor: „Hristos a inviat!” – Galerie foto

Zeci de mii de brasoveni au iesit in centrul vechi al orasului pentru a asista la Parada Junilor, o sarbatoare traditionala care are loc in fiecare an, la o saptamana dupa Paste.

Junii au pornit calare din Piata Unirii, iar pe tot parcursul traseului au strigat „Hristos a inviat!”. Multimea, insiruita de-a lungul strazilor din centrul vechi al orasului, a raspuns „Adevarat a inviat”. „Niciodata nu a fost atat de multa lume”, comentau multi brasoveni din multime.

Parada a inceput la ora 11.00 si s-a terminat la Pietrele lui Solomon, la prima editie „La masa cu Junii”.

La origini, sarbatoarea Junilor semnifica reinvierea naturii, invingerea iernii si inceputul unei vieti noi. Acest obicei este, de fapt, o initiere militara a feciorilor, denumirea de „juni” semnificand „barbati tineri, necasatoriti”.

Este o traditie inspirata de la daci, avand pretextul unui ritual stravechi de slavire a soarelui, la inceputul primaverii, cand natura renaste.

Insa, aceasta traditie a fost conceputa, asa cum o stim astazi, de catre primii locuitori ai cartierului Schei, mai exact de catre membrii organizatiei militare care salasluiau aici. Traditia a fost sprijinita de voievozii romani din Principate, inca din secolul al XIV-lea, avand ca scop initierea in armata a feciorilor locali pentru a intari apararea pamantului din Tara Barsei.

Conform ritualului junilor brasoveni, acestia erau supusi la astfel de probe la Pietrele lui Solomon, un loc ideal pentru initiere militara.

Junii brasoveni sunt impartiti in 7 grupe, avand fiecare cate un conducator (denumit vataf). Grupele de juni au urmatoarele denumiri:

Junii Tineri: ceata originala si veche a junilor (denumirea „Tineri” insemnand „Necasatoriti”)

Junii Batrani: denumire atribuita barbatilor casatoriti care insoteau alaiul de juni

Junii Curcani: compania s-a format in perioada razboiului pentru Independenta a Romaniei, din 1877

Junii Dorobanti: grup desprins din formatiunea Junilor Curcani in anul 1924

Junii Brasovecheni: denumire data junilor din Brasovul Vechi in anul 1851

Junii Rosiori: grup format in 1908, alcatuit din barbatii casatoriti din zona nord-vestica a Scheiului

Junii Albiori: grup format in anul 1860, in mare parte fiind negustori si macelari din Schei

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: