externe

Dubai si-a creat propria ploaie. Ploaie torentiala artificiala pentru a combate caldurile de 50 de grade Celsius – Video

Emiratele Arabe Unite si-au creat propria ploaie cu ajutorul unor drone care zboara in nori si elibereaza incarcaturi electrice. EAU incearca astfel sa invinga caldura sufocanta de 50 de grade Celsius.

Ploaia este formata cu ajutorul dronelor, care aplica norilor un soc electric pentru a-i „convinge” sa se adune si sa produca precipitatii. Emiratele Arabe Unite sunt una dintre cele mai aride tari de pe Pamant si spera ca aceasta tehnica ar putea contribui la cresterea numarului redus de precipitatii anuale.

Si functioneaza, subliniaza Daily Mail. Imaginile video publicate de Centrul National de Meteorologie (CNM) din EAU arata ploi torentiale, asemanatoare cu cele ale musonului, in intreaga tara.

De asemenea, sunt vazute suvoaie pe marginea drumurilor, in timp ce soferii din SUV-uri se lupta sa se descurce cu ploaia torentiala – in ciuda faptului ca tara se afla in mijlocul unui val de caldura de vara in care temperaturile au depasit 50 de grade Celsius.

CNM a declarat ca precipitatiile au fost intensificate printr-o tehnica cunoscuta sub numele de „insamantare a norilor”, iar scopul acesteia este de a creste condensarea in speranta ca ar putea declansa o ploaie torentiala.

Operatiunile de „cloud seeing” ale EAU fac parte dintr-o misiune in curs de desfasurare in valoare de 15 milioane de dolari pentru a genera ploaie in tara, care se numara printre primele 10 cele mai secetoase tari din lume, cu o medie de precipitatii de doar 78 de milimetri  – de 15 ori mai putin decat ceea ce cade intr-un an mediu in Marea Britanie.

Ploaia este creata cu ajutorul tehnologiei dronelor in cadrul unei cercetari conduse de experti de la Universitatea Reading din Marea Britanie. Profesorul Maarten Ambaum, care a lucrat la acest proiect special, a declarat pentru BBC la inceputul acestui an ca Emiratele Arabe Unite au suficienti nori pentru a crea conditii care sa permita aparitia ploilor.

Tehnologia foloseste o drona pentru a elibera incarcaturi electrice in nori, ceea ce ajuta picaturile de apa sa se uneasca si sa se lipeasca intre ele pentru a forma precipitatii. ‘Cand picaturile se unesc si sunt suficient de mari, vor cadea sub forma de ploaie’, a declarat profesorul Ambaum.

Alya Al-Mazroui, director al programului de cercetare stiintifica si de cercetare pentru imbunatatirea precipitatiilor din Emiratele Arabe Unite, a declarat in martie pentru Arab News: ‘Echipate cu o incarcatura utila de instrumente de emisie de sarcina electrica si senzori personalizati, aceste drone vor zbura la altitudini joase si vor livra o sarcina electrica moleculelor de aer, ceea ce ar trebui sa incurajeze precipitatiile’.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Bloomberg: Coreea de Nord ar putea desfasura in total in Ucraina 100 000 de soldati pentru a-l ajuta pe Putin

Coreea de Nord ar putea desfasura pana la 100 000 de soldati pentru a ajuta…

20 de minute ago

Purtatorul de cuvant al Hezbollah, Mohammad Afif a fost ucis intr-un atac aerian al Israelului asupra Beirutului

O lovitura aeriana israeliana asupra unei cladiri din centrul Beirutului l-a ucis duminica pe seful…

O oră ago

Premierul Poloniei, Donald Tusk: “Diplomatia prin telefon nu poate inlocui un sprijin veritabil al intregului Occident pentru Ucraina”

"Niciun apel telefonic nu este in masura sa opreasca agresiunea rusa in Ucraina", a declarat…

O oră ago

Apel „in al 11-lea ceas” al lui Bolojan catre Ciuca, Lasconi si Geoana: „Sa nu fragmentam voturile pentru modernizarea Romaniei”

Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, a lansat duminica un apel catre Nicolae Ciuca, Mircea…

5 ore ago