Dublinul refuza sa permita Moscovei sa isi inlocuiasca personalul diplomatic, pe fondul temerilor sporite privind activitatile de spionaj
Guvernul irlandez refuza sa permita Moscovei sa isi inlocuiasca personalul diplomatic de la Dublin, pe fondul temerilor sporite privind activitatile de spionaj, a relatat Kyiv Post.
Dimensiunea considerabila a prezentei diplomatice rusesti reprezinta de mult timp o preocupare pentru serviciile de securitate irlandeze, care suspecteaza Moscova ca si-a folosit prezenta diplomatica drept acoperire pentru operatiuni de spionaj.
Inainte de invazia Rusiei in Ucraina, aceasta a mentinut una dintre cele mai mari misiuni diplomatice la Dublin, in ciuda legaturilor diplomatice limitate cu guvernul irlandez si a unei diaspore relativ mici in tara.
Dupa invazia Rusiei in Ucraina, numarul diplomatilor acreditati si al personalului administrativ de la ambasada rusa din Dublin a scazut de la 30 la 14.
In martie 2022, patru diplomati au fost expulzati din Irlanda dupa ce Dublinul a sustinut ca activitatile lor „nu erau in conformitate cu standardele internationale de comportament diplomatic”.
In plus, doi atasati ai apararii din Rusia – care de obicei colaboreaza indeaproape cu agentiile de informatii rusesti sau le raporteaza direct – au parasit tara.
Un purtator de cuvant al ambasadei ruse a criticat „politica inacceptabila a Dublinului in materie de vize si acreditare”.
„Ca urmare, multi angajati au fost nevoiti sa isi depaseasca in mod semnificativ mandatul in Irlanda si, ulterior, sa se intoarca in Rusia fara inlocuitori”, a declarat purtatorul de cuvant.
Cu toate acestea, surse diplomatice indica faptul ca Ministerul Afacerilor Externe a oprit eliberarea de noi vize pentru personalul ambasadei Rusiei inca de anul trecut, din cauza relatiilor tensionate dintre cele doua tari.
Edward Burke, expert in securitate la University College Dublin, a declarat ca scaderea personalului diplomatic rus in Irlanda o reflecta pe cea a altor natiuni din UE, din cauza controlului mai atent al serviciilor de securitate locale dupa invazia sa in Ucraina.
„Ei stiu ca ambasadele sunt sub o supraveghere mult mai intensa, asa ca au trecut la alte mijloace de operare”, a declarat Burke, adaugand ca atat cetatenii rusi, cat si cei straini sunt din ce in ce mai mult utilizati de Moscova in operatiunile sale de informatii, dand ca exemplu arestarea a cinci cetateni bulgari care au spionat pentru Rusia in Marea Britanie.