Imagini din timpul protestului de marti al fermierilor, de la Bruxelles, au devenit virale pe retelele de socializare dupa ce fermierii au ripostat la tunurile de apa ale fortelor de ordine.
Loviti de jeturi de apa, fermierii au ripostat la adresa politistilor cu jeturi de ingrasamant.
Fermierii au mai aruncat cu sfecla si au dat foc fanului, in timp ce sute de tractoare au blocat strazile din apropierea sediului Uniunii Europene, unde ministrii agriculturii au incercat sa atenueze criza care a dus la luni de proteste in cele 27 de state membre.
Fermierii au protestat fata de ceea ce ei considera a fi birocratia excesiva si practicile comerciale neloiale, precum si fata de masurile de mediu sporite si importurile ieftine din Ucraina. „Lasati-ne sa ne castigam existenta din profesia noastra”, scria pe un panou publicitar amplasat pe un tractor care bloca o strada principala plina de cartofi, oua si balegar.
Pe masura ce protestele s-au transformat din nou in violente, politia a folosit gaze lacrimogene si tunuri cu apa pentru a tine la distanta fermierii si cele aproximativ 250 de tractoare, chiar si in timp ce ministrii se intalneau pentru a promova masuri menite sa calmeze criza.
Guvernul i-a acuzat pe agricultori ca nu au reusit sa stapaneasca elementele violente care au aruncat biciclete electrice de pe un pod si au incendiat intrarea intr-o statie de metrou.
„Violentele, incendiile si distrugerile din timpul protestelor sunt inacceptabile”, a declarat ministrul de interne Annelies Verlinden, anuntand ca cei vinovati vor fi urmariti penal, informeaza AP.
In urma protestelor care au avut loc din Finlanda pana in Grecia, Polonia si Irlanda, fermierii au obtinut deja concesii din partea autoritatilor europene si nationale, de la relaxarea controalelor in ferme pana la slabirea normelor privind pesticidele si mediul.
Un plan major al UE pentru o mai buna protectie a naturii si pentru combaterea schimbarilor climatice a fost amanat pe termen nelimitat luni, subliniind modul in care protestele au avut o influenta profunda asupra politicii.
„Pentru a avea o Europa puternica, este nevoie de o agricultura puternica. Asa ca suntem aici pentru a le reaminti ca agricultorii lor ar trebui sa fie o prioritate”, a declarat fermierul belgian Yolin Targe. „Trebuie sa ne ocupam de o multime de sarcini administrative. Trebuie sa ne confruntam cu o multime de restrictii de mediu. Noi suntem in favoarea faptului de a face tot ce putem pentru mediu, dar, cu toate acestea, agricultura ar trebui sa fie o prioritate.”
Marti, statele membre ale UE au aprobat propuneri provizorii privind slabirea sau reducerea normelor in domenii precum rotatia culturilor, protectia solului si metodele de cultivare a solului. Micii fermieri, care reprezinta aproximativ doua treimi din forta de munca si cei mai activi in miscarea de protest, vor fi scutiti de anumite controale si sanctiuni.
Parlamentul UE ar trebui sa ia o decizie cu privire la aceste propuneri la sfarsitul lunii aprilie.
Ecologistii si activistii pentru clima spun ca modificarea politicilor UE sub presiunea fermierilor este regretabila. Ei spun ca aceste concesii pe termen scurt de vor manifesta negativ in urmatoarea generatie, cand schimbarile climatice vor lovi si mai puternic continentul.
Agenda economica propusa de Donald Trump ridica riscul unuia dintre cele mai defavorabile scenarii pentru…
Comisia pentru Supraveghere si Responsabilitate a Camerei Reprezentantilor din SUA a organizat miercuri o audiere…
Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi a desfasurat o ampla campanie de verificare a angajatorilor…
Sylvester Stallone l-a intampinat joi seara pe Donald Trump pe scena la un eveniment organizat…
Presedintele Klaus Iohannis va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Republica Federala…
Primarul municipiului Bistrita, Gabriel Lazany, a prezentat planuri pentru restructurarea si reorganizarea personalului din cadrul…