„Dughin nu a fost niciodata creierul lui Putin”. Occidentul intelege foarte putin Rusia, afirma o cercetatoare britanica
Katherine Bayford, o cercetatoare britanica, buna cunoscatoare a situatiei politice din Rusia, dezminte afirmatiile din presa occidentala conform carora Alexander Dughin ar avea o influenta majora la Kremlin.
„Influenta lui Dughin asupra functionarii si politicii actuale a Kremlinului este inexistenta, iar afirmatiile potrivit carora ar functiona ca o figura de tip Rasputin, dictand politica externa a lui Putin, sunt fantezii”, afirma Bayford intr-un articol publicat pe unherd.com.
Iata pasaje relevante din cadrul acestui articol:
Sambata, 20 august, la ora 21.30, fiica lui Alexander Dughin, Daria, a fost asasinata de o masina capcana. Probabil ca tatal ei era tinta vizata – el ar fi trebuit sa calatoreasca in masina in care a murit Daria. Nimeni nu a revendicat responsabilitatea pentru acest atac.
Speculatiile cu privire la motivul pentru care Dugin a fost vizat au variat. Ucraina a negat cu vehementa implicarea in atac : „Ucraina nu are absolut nimic de-a face cu acest lucru, pentru ca nu suntem un stat criminal ca Rusia, sau unul terorist”, a insistat un consilier al lui Zelensky.
Potrivit The Independent, Alexander Dughin este descris cel mai bine ca fiind „ghidul spiritual” al lui Putin. The Sun l-a catalogat drept „creierul” din spatele invaziei din Ucraina. MailOnline a facut un pas mai departe – Dughin este nici mai mult nici mai putin decat „cel mai apropiat ajutor” al lui Putin.
Fiecare articol este ilustrat cu fotografii individuale ale filosofului si fotografii individuale ale presedintelui. Nu exista fotografii cu Putin si Dughin impreuna, deoarece cei doi nu s-au intalnit niciodata.
Statul rus are o relatie rece cu Dughin, pe care l-a folosit doar ocazional, atunci cand poate fi util. In 2014, cartea „Foundations of Geopolitics” a lui Dughin a fost introdusa pe lista de lecturi a Academiei Statului Major General – dar, in momentul in care Putin a decis sa nu anexeze in mod direct „republicile populare”, expansionismul mistic al lui Dugin nu a mai fost util cauzei, iar acesta a cazut rapid din pozitia de putina influenta pe care o acumulase anterior.
Pana in 2017, Dughin l-a criticat in mod deschis pe presedinte – intr-un interviu din acel an, l-a ironizat pe Putin pentru ca avea o viziune incoerenta asupra lumii: „Cred ca nici macar el nu intelege ce spune, pentru ca acum este liberal, acum este conservator; acum este pentru suveranitate, acum pentru globalism, acum impotriva globalismului”.
Incepand cu 2022, Dughin nu a mai avut legaturi personale sau profesionale cu Kremlinul. „Cei care cred ca ma aflu la periferia puterii au dreptate”, a declarat Dughin in urma cu cativa ani. „Nu am nicio influenta. Nu cunosc pe nimeni, nu m-am vazut niciodata cu nimeni, imi scriu doar cartile si sunt un ganditor rus, nimic mai mult. Eu scriu carti, cineva le citeste”.
Daca influenta lui Dugin asupra gandirii Kremlinului este minima, influenta sa asupra efortului lor actual de razboi este inexistenta. Este Dughin sustinator al invaziei? Categoric. Dar a crede ca el o dicteaza – ca se intampla dupa voia lui sau ca este inspirat de scrierile sale – este absurd. Influenta lui Dughin asupra functionarii si politicii actuale a Kremlinului este inexistenta, iar afirmatiile potrivit carora ar functiona ca o figura de tip Rasputin, dictand politica externa a lui Putin, sunt fantezii. Majoritatea rusilor nu au auzit de Dughin pana cand fiica sa nu a fost ucisa in fata lui.
Modul in care Occidentul intelege Rusia s-a degradat pana la punctul de a fi aproape lipsit de valoare. Fara o apreciere clara a ceea ce este Rusia, nu putem formula o strategie clara in ceea ce o priveste, concluzioneaza analista.