Duminica si luni, cele mai ridicate temperaturi inregistrate vreodata. Recorduri in doua zile consecutive

life

Canicula

Cercetatorii de la Serviciului Copernicus pentru schimbari climatice al Uniunii Europene au anuntat ca duminica a fost cea mai calda zi de pe Pamant. Apoi s-a intamplat din nou luni.

Luni a fost, cel mai probabil, cea mai calda zi inregistrata vreodata pe Pamant, cu o medie pe intreaga planeta de aproximativ 17,15 grade Celsius, arata datele preliminare – depasind un record care fusese stabilit cu doar o zi inainte, relateaza New York Times.

Datele, publicate miercuri de Copernicus Climate Change Service, o institutie a Uniunii Europene care furnizeaza informatii despre climatul trecut, prezent si viitor, au provocat alarma in randul unor experti.

La inceputul acestei saptamani, Copernicus a anuntat ca duminica a fost stabilit un record, cu o medie globala de 17,09 grade Celsius. O zi mai tarziu, serviciul a anuntat ca luni a fost cea mai calda zi, cel putin din 1940, cand au inceput inregistrarile.

Inainte de recordurile consecutive din aceasta saptamana, precedentul record a fost de 17,08 grade Celsius, stabilit anul trecut, pe 6 iulie, depasind un record care se mentinea din 2016.

Intrucat temperaturile de duminica si luni au fost medii, unele parti ale globului au resimtit mai puternic caldura suplimentara, cum ar fi unele parti din vestul Statelor Unite, unde o avertizare de caldura excesiva este in vigoare de cateva zile si este de asteptat sa continue pentru o mare parte din saptamana.

„Ceea ce este cu adevarat uluitor este cat de mare este diferenta dintre temperatura din ultimele 13 luni si recordurile anterioare de temperatura”, a declarat Carlo Buontempo, directorul serviciului, intr-un comunicat de presa in care a anuntat recordul de duminica. „Ne aflam acum pe un teritoriu cu adevarat neexplorat si, pe masura ce clima continua sa se incalzeasca, vom asista cu siguranta la doborarea unor noi recorduri in lunile si anii urmatori.”

Buontempo a afirmat miercuri ca datele arata ca este posibil ca temperaturile sa fie usor mai scazute in urmatoarele zile.

La o privire mai atenta, anii 2023 si 2024 au inregistrat maxime anuale semnificativ peste cele inregistrate in anii anteriori, a declarat agentia. Un alt semn cheie al incalzirii globale a fost ca cei 10 ani cu cele mai ridicate temperaturi medii zilnice sunt ultimii 10 ani, din 2015 pana in 2024.

Valurile de caldura devin din ce in ce mai severe si mai prelungite din cauza crizei climatice globale, cauzate in principal de arderea combustibililor fosili.

Potrivit expertilor, pe masura ce oamenii continua sa adauge gaze cu efect de sera in atmosfera prin arderea combustibililor fosili, temperaturile record vor deveni si mai frecvente, la fel ca si fenomenele meteorologice extreme precum secetele, incendiile de vegetatie si inundatiile.

Nicholas Leach, climatolog la Universitatea Oxford, a declarat miercuri ca, pe masura ce mai multe gaze cu efect de sera sunt emise in atmosfera, recordurile globale de temperatura vor continua sa fie depasite. Atentia atrasa de acest record ne reaminteste ca incalzirea globala este inca o amenintare si ca aceasta nu va disparea.

„Ceea ce ar trebui sa ne preocupe mai mult este potentiala crestere a fenomenelor meteorologice extreme, cum ar fi precipitatiile abundente sau valurile de caldura care apar odata cu incalzirea globala”, a declarat Dr. Leach.

Un grup de experti al Organizatiei Natiunilor Unite a declarat intr-un raport de anul trecut ca Pamantul va atinge probabil un punct critic al incalzirii globale in urmatorul deceniu si ca natiunile vor trebui sa faca schimbari drastice – cum ar fi renuntarea la combustibilii fosili – pentru a preveni supraincalzirea periculoasa a planetei.

Tendinta de incalzire pare sa fie in concordanta cu alte cercetari, inclusiv cu un raport recent care a afirmat ca aproape 80% din populatia lumii a inregistrat cel putin 31 de zile de caldura atipica incepand din mai 2023.

Foto: depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: