Dupa 35 de ani, Spitalul de copii din Cluj ramane doar pe hartie. Proiectele mari avanseaza lent
Desi Clujul asteapta de ani de zile constructia unui spital de copii, proiectul ramane la stadiul de macheta.In paralel, Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a vorbit despre progresele si planurile pentru alte unitati medicale majore din judet.
Ministrul Alexandru Rafila a anuntat, joi, ca se asteapta ca Spitalul Regional de Urgenta Cluj sa fie finalizat pana la jumatatea anului 2028, informeaza informeaza ziardecluj.ro.
„Pana la sfarsitul acestui an vor fi deschise ofertele pentru constructie si dotarea cu echipamente a acestui spital. Revin aici, in locul unde se construieste Spitalul Regional, o investitie de aproape 700 de milioane de euro.
Din aceasta suma, mai mult de jumatate provin din fonduri europene, iar restul sunt alocate de la bugetul de stat sau din imprumuturi”, a precizat Rafila.
El a atras atentia ca acest proiect de amploare necesita colaborare cu autoritatile locale pentru a rezolva problema traficului aglomerat din zona. „Trebuie sa gasim solutii impreuna cu Primaria, astfel incat sa existe un acces rapid la spital. In prezent, traficul este foarte mare, iar pacientii care au nevoie de interventii urgente trebuie sa ajunga cat mai repede”, a explicat ministrul.
Spitalul va ocupa o suprafata desfasurata de peste 170.000 de metri patrati si va include:
850 de paturi, dintre care peste 100 pentru Terapie Intensiva, inclusiv pentru pacienti cu arsuri grave;
Un centru de training pentru pregatirea tinerilor medici; Anexe si parcari care vor acoperi 180.000 de metri patrati.
Rafila a subliniat si rolul crucial al Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” in pregatirea personalului pentru acest spital. „Un plan bine structurat pentru resurse umane este esential pentru ca astfel de spitale sa functioneze optim”, a adaugat acesta.
Ministrul Sanatatii a evidentiat ca Spitalul Regional Cluj este unul dintre cele trei mari spitale regionale aflate in constructie, alaturi de cele din Iasi si Craiova. El a subliniat ca acest val de investitii marcheaza un moment istoric: „Ma bucur ca Romania construieste spitale pentru prima data dupa 35 de ani.”
De asemenea, Rafila a mentionat ca alte proiecte, mai mici, sunt aproape de finalizare:
Spitalul de Neurologie si Neurochirurgie din Cluj, o investitie de 200 de milioane de lei, ar putea fi dat in folosinta la jumatatea anului 2024. „Se lucreaza intens la instalatiile interioare si organizarea dotarilor. Acesta este unul dintre primele proiecte mari din PNRR care vor fi finalizate”, a explicat ministrul.
Spitalul Judetean din Bistrita este, de asemenea, in faza finala a lucrarilor, cu termen de livrare in 2024.
In ciuda acestor evolutii, proiectul pentru Spitalul de copii din Cluj stagneaza. In timp ce alte initiative medicale primesc finantare si au termene clare, acest spital, extrem de necesar pentru judet, ramane doar pe hartie. Parintii si medicii din Cluj cer accelerarea procesului, insa fondurile si prioritatile par sa fie orientate in alte directii.
„Clujul avea nevoie de un spital regional de urgenta, dar nevoile pediatrice sunt la fel de importante. Este timpul ca autoritatile sa acorde o atentie egala proiectelor care deservesc copiii si familiile lor”, spun reprezentantii societatii civile.
Sursa foto: ziardecluj.ro