Dupa 46 de ani, sonda spatiala Voyager 1 a ajuns la 24 de miliarde de km de Pamant. A aparut o prima problema majora

externe

Sonda spatiala

Sonda spatiala Voyager 1 a NASA are o defectiune care a cauzat o intrerupere a comunicarii cu echipa misiunii de pe Pamant, relateaza CNN.

Inginerii incearca in prezent sa rezolve problema, in timp ce sonda strabate un teritoriu cosmic neexplorat de-a lungul limitelor exterioare ale sistemului solar.

Voyager 1 este in prezent cea mai indepartata sonda spatiala de Pamant, la o distanta de aproximativ 24 de miliarde de kilometri, in timp ce nava sa geamana Voyager 2 a calatorit mai mult de 20 de miliarde de kilometri de planeta noastra. Ambele se afla in spatiul interstelar si sunt singurele nave spatiale care au operat vreodata dincolo de heliosfera, bula de campuri magnetice si particule a Soarelui care se extinde mult dincolo de orbita lui Pluto.

Proiectate initial sa functioneze cinci ani, sondele Voyager sunt navele spatiale aflate in functiune de cel mai mult timp din istorie. Durata lor de viata exceptional de lunga inseamna ca ambele nave spatiale au oferit informatii complexe despre sistemul nostru solar si dincolo de acesta, dupa ce si-au atins obiectivele preliminare de a zbura pe langa Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun cu zeci de ani in urma.

Dar calatoriile lor neasteptat de lungi nu au fost lipsite de provocari.

Voyager 1 are trei computere la bord, inclusiv un sistem de date de zbor care colecteaza informatii de la instrumentele stiintifice ale navei spatiale si le combina cu date tehnice care reflecta starea tehnica a sondei. Centrul de control al misiunii de pe Pamant primeste aceste date in cod binar, adica o serie de unu si zero.

Echipa misiunii a observat prima data problema pe 14 noiembrie, cand unitatea de telecomunicatii a sistemului de date de zbor a inceput sa trimita un model repetitiv de unu si zero, ca si cum ar fi fost prins intr-o bucla.

In timp ce nava spatiala poate in continuare sa primeasca si sa execute comenzile transmise de echipa de misiune, o problema cu acea unitate de telecomunicatii inseamna ca nu sunt returnate pe Pamant date stiintifice sau tehnice de la Voyager 1.

Echipa Voyager a trimis comenzi in weekend pentru ca nava spatiala sa reporneasca sistemul de date de zbor, dar nu a primit inca date utilizabile, potrivit NASA.

Inginerii NASA incearca in prezent sa adune mai multe informatii despre „cauza care sta la baza problemei inainte de a stabili urmatorii pasi pentru a o corecta eventual”, a declarat Calla Cofield, specialist in relatii cu presa al NASA. Procesul ar putea dura cateva saptamani.

Ultima data cand Voyager 1 s-a confruntat cu o problema similara, dar nu identica, la sistemul de date de zbor a fost in 1981, iar „problema actuala nu pare sa aiba legatura cu alte defectiuni pe care nava spatiala le-a avut in ultimii ani”, a precizat Cofield.

Voyager 1 se afla atat de departe incat comenzilor trimise de pe Pamant le iau 22,5 ore pentru ca sa ajunga la nava spatiala. In plus, echipa trebuie sa astepte 45 de ore pentru a primi un raspuns.

Mentinerea in viata a sondelor Voyager

Pe masura ce sondele gemene Voyager, care imbatranesc, continua sa exploreze cosmosul, echipa a oprit treptat instrumentele de pe aceste „batrane” vehicule sptiale „pentru a economisi energie si a le prelungi misiunile”, a declarat pentru CNN managerul de proiect al Voyager, Suzanne Dodd.

In timp ce echipa spera sa restabileasca fluxul regulat de date trimise de Voyager 1, principala valoare a misiunii consta in durata sa lunga, a declarat Cofield. De exemplu, oamenii de stiinta doresc sa vada cum se schimba particulele si campurile magnetice pe masura ce sondele zboara mai departe de heliosfera. Dar acest set de date va fi incomplet daca Voyager 1 nu poate trimite informatii pe masura ce isi continua drumul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: