Liderii Belgiei si Suediei si seful executivului Uniunii Europene au promis miercuri ca vor intari securitatea granitelor si vor intensifica deportarile dupa ce un solicitant de azil respins din Tunisia a impuscat doi suedezi la Bruxelles, potrivit Reuters.
Ei au adus un omagiu victimelor atacului de luni din capitala Belgiei, locul unde se afla institutiile UE, si au condamnat ceea ce au catalogat drept un atac terorist brutal.
Atacul a evidentiat dificultatile UE in gestionarea azilului si migratiei, inclusiv lacunele de securitate si esecurile de a deporta persoanele care nu au dreptul de a ramane in blocul comunitar.
Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a declarat ca zona Schengen nu va supravietui daca granitele externe ale UE nu sunt mai bine protejate de imigratia nedorita. „Daca nu suntem capabili sa ne protejam frontierele comune, nu vom putea sustine libera circulatie in Europa”, a spus el.
Premierul belgian Alexander De Croo a spus ca UE are nevoie si de un sistem mai eficient de repatriere a imigrantilor ilegali. „Acesta este ceva ce trebuie sa abordam si putem face asta doar intr-un mod coordonat”, a spus el.
Barbatul in varsta de 45 de ani a ajuns pe insula italiana Lampedusa in 2011 si apoi a locuit in Suedia inainte de a cere azil in Belgia. El a pierdut apelul in 2020 si i s-a ordonat sa paraseasca tara.
Conform legii, ar fi avut la dispozitie 30 de zile sa plece voluntar. Dar ordinul nu a fost livrat niciodata, desi barbatul era cunoscut de politie.
Postul public de radio STV a citat o sentinta judecatoreasca potrivit careia atacatorul a fost inchis in Suedia pentru infractiuni legate de droguri.
Comisia Europeana a declarat ca noul pact de migratie al blocului ar contribui la prevenirea unor astfel de situatii, permitand deportari mai rapide ale strainilor care sunt considerati o amenintare pentru securitate.
„Europa este solutia, cu conditia ca aceste (noi) reguli sa fie adoptate”, a declarat comisarul UE, Margaritis Schinas, intr-o conferinta de presa.
UE a dat mult timp vina pentru putinele deportari pe ceea ce spune ca este refuzul tarilor de origine – inclusiv Tunisia – de a-i primi pe oameni inapoi. Acesta a spus ca statele membre au emis 420.000 de decizii de repatriere anul trecut, dar doar 77.000 au fost implementate.
Noul pact a fost convenit provizoriu de majoritatea tarilor UE si este acum in curs de negociere in continuare cu Parlamentul European, oficialii sperand la un acord in acest an.
Ministrii migratiei din UE vor discuta planurile la Bruxelles, joi, iar liderii nationali saptamana viitoare.
Statul Islamic a revendicat atacul de luni din capitala belgiana. Intr-un videoclip postat online inainte de a fi ucis de politie, atacatorul a spus ca se numeste Abdesalem Al Guilani. Postul de radio belgian RTBF l-a numit Abdesalem Lassoued.
Incidentul are loc pe fondul preocuparilor sporite de securitate legate de conflictul dintre Israel si Hamas, desi procurorii au spus ca barbatul inarmat parea motivat mai mult de incendierile Coranului din Suedia.
In august, Suedia si-a ridicat alerta de terorism la al doilea cel mai inalt nivel si a avertizat cu privire la o crestere a amenintarilor impotriva suedezilor in tara si in strainatate, dupa ce deteriorarile cartii sfinte a islamului au dus la amenintari jihadiste.
O tanara r0manca stabilita in Italia a murit in urma unei banale operatii de rinoplastie,…
Agenda economica propusa de Donald Trump ridica riscul unuia dintre cele mai defavorabile scenarii pentru…
Comisia pentru Supraveghere si Responsabilitate a Camerei Reprezentantilor din SUA a organizat miercuri o audiere…
Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi a desfasurat o ampla campanie de verificare a angajatorilor…
Sylvester Stallone l-a intampinat joi seara pe Donald Trump pe scena la un eveniment organizat…
Presedintele Klaus Iohannis va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Republica Federala…