Dupa ce seceta le-a distrus plantatiile traditionale, fermierii olteni se reprofileaza pe kiwi, curmali chinezesti si fistic
Nisipul s-a intins incet dar sigur peste Oltenia, regiunea din Romania amenintata cel mai serios de fenomenul desertificarii. De la an la an temperaturile sunt tot mai mari, iar pamantul tot mai uscat.
Fenomenul pare de neoprit. Aproximativ 40.000 de hectare sunt afectate deja doar in judetul Dolj.
Chiar langa Dabuleni, comuna care ne da cei mai gustosi pepeni, terenurile sunt acoperite cu dune de nisip, un fenomen straniu pentru Romania. Localnicii se chinuie sa isi tina recoltele in viata si adesea, fiindca legumele si fructele cultivate candva cu mare succes in Oltenia rezista tot mai greu acum pe solurile nisipoase, fermierii sunt obligati sa se reorienteaze.
„Mergem in special ca si noutate spre speciile iubitoare de caldura, curmalul chinezesc, kaki, kiwi, fistic. Migdalul se comporta foarte bine”, spune Aurelia Diaconu, director Statiunea de Cercetare Dabuleni, citata de Observator News.
O treime din tot teritoriul Romaniei si 40% din suprafata agricola se afla in zone care prezinta risc de desertificare. Specialistii spun ca impadurirea ar fi una dintre solutii pentru a opri acest fenomen. Potrivit ONU, la nivel global, perioada de seceta a crescut cu aproape 30 % fata de anul 2000. Daca nu se iau masuri urgente, fenomenul ar putea afecta peste trei sferturi din populatia lumii pana in 2050.