Dupa doua incercari esuate in ultimul an, Japonia ar putea fi urmatoarea tara care ajunge pe Luna

externe

lansare, spatiu

Japonia a esuat de doua ori in ultimele 12 luni in incercarea de a ajunge pe Luna, dar cea de-a treia misiune, lansata luna trecuta, da motive de optimism ca natiunea asiatica va deveni cea de-a cincea tara care atinge suprafata lunara, relateaza CNBC.

„Nu am niciun motiv sa cred ca Japonia nu ar avea succes”, a declarat Kari Bingen, director al Aerospace Security Project si senior fellow in cadrul International Security Program la Center for Strategic and International Studies (CSIS).

„Cele doua esecuri pe care le-au avut mai devreme au fost foarte diferite”, a spus el.

Luna trecuta, Agentia japoneza de explorare aerospatiala (JAXA) a lansat o nava spatiala de explorare lunara de la centrul sau spatial Tanegashima.

La bordul rachetei se afla un telescop cu raze X care are ca scop calcularea vitezei si a compozitiei a ceea ce se afla intre galaxii, precum si un modul de aterizare usor care este programat sa aselenizeze in prima jumatate a anului 2024, a precizat agentia.

Lansatorul inteligent pentru investigarea Lunii, sau SLIM, a finalizat cu succes „faza de orbita terestra” la 1 octombrie, ceea ce inseamna ca a facut tranzitia de pe orbita Pamantului si se indreapta spre Luna.

Cea de-a treia incercare a natiunii din Asia de Est vine la doar cinci luni dupa ce startup-ul japonez ispace a esuat in incercarea sa de a deveni prima companie privata din lume care a aselenizat, din cauza unei erori de software.

Spre deosebire de aselenizarile reusite ale celorlalte tari, SLIM ar putea fi primul modul de aselenizare cu o precizie de 100 de metri, fata de intervalul obisnuit de cativa kilometri, a precizat JAXA.

„Daca ai de gand sa stabilesti o baza umana pe Luna, trebuie sa aselenizezi cu acuratete, precizie si fiabilitate”, a declarat Bingen.

In luna august, India a devenit a patra tara care a aselenizat pe Luna, dar prima care a aselenizat la Polul Sud neexplorat, unde au fost descoperite recent urme de apa.

Competitia cu China

Pe masura ce cursa spatiala din Asia continua sa se intensifice, Statele Unite au devenit din ce in ce mai dornice sa coopereze cu regiunea, iar contracararea Chinei este unul dintre cei mai importanti factori, potrivit lui Bingen.

In ianuarie, SUA si Japonia au semnat un acord de consolidare a cooperarii bilaterale in domeniul spatial, care include colaborarea pentru explorarea impreuna a Lunii si a altor planete. Japonia a fost, de asemenea, una dintre cele sapte tari partenere initiale care au semnat acordurile Artemis in 2020.

Acordurile Artemis sunt un set de declaratii care stabilesc modul in care tarile pot coopera in mod pasnic si responsabil atunci cand exploreaza Luna.

„China vrea sa stabileasca regulile in favoarea sa… Am vazut ca folosesc acest tipar aici pe Pamant… Am vazut ce au facut in Marea Chinei de Sud despre care afirma ca este a lor”, a declarat Bingen.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: