Parlamentul iranian si sistemul judiciar revizuiesc legea care cere femeilor sa-si acopere capul si care a declansat protestele care dureaza de mai mult de doua luni, a declarat procurorul general Mohammad Jafar Montazeri, potrivit AFP citata de The Times of Israel.
Manifestatiile au inceput dupa ce Mahsa Amini, o tanara iraniana de 22 de ani de origine kurda, a murit pe 16 septembrie, dupa ce a fost arestata de catre politia de moralitate din Iran pentru o presupusa incalcare a codului vestimentar.
Protestatarii au ars valurile islamice si au strigat sloganuri antiguvernamentale. De la moartea lui Amini, un numar tot mai mare de femei nu mai respecta purtarea hijabului, in special in nordul Teheranului.
Valul a devenit obligatoriu pentru toate femeile din Iran in aprilie 1983, la patru ani dupa revolutia din 1979 care a rasturnat monarhia sustinuta de SUA.
„Atat parlamentul, cat si justitia lucreaza” la aceasta problema, a declarat Mohammad Jafar Montazeri in orasul Qom, fara a preciza ce ar putea fi modificat in lege.
Echipa de evaluare s-a intalnit miercuri cu Comisia de Cultura din parlament, „iar rezultatele se vor vedea intr-o saptamana sau doua”, a spus procurorul general.
Presedintele iranian Ebrahim Raisi a declarat sambata ca valorile republicane si islamice ale Iranului sunt inradacinate constitutional. „Dar exista metode de implementare a constitutiei care pot fi flexibile”, a spus el in comentarii televizate.
Dupa ce legea hijabului a devenit obligatorie, odata cu schimbarea normelor vestimentare, a devenit un lucru obisnuit sa vezi femei in blugi stramti si cu valuri largi, colorate.
Insa in iulie anul acesta, presedintele ultra-conservator Raisi a cerut mobilizarea „tuturor institutiilor statului pentru a aplica legea valului islamic”.
Cu toate acestea, multe femei au continuat sa incalce regulile.
Iranul acuza Statele Unite si pe aliatii sai, inclusiv Marea Britanie, Israel si grupurile kurde cu sediul in afara tarii, ca au instigat la violenta de strada pe care guvernul o numeste „revolta”.
In aceasta saptamana, un general din Corpul Garzii Revolutionare Islamice din Iran, a recunoscut, pentru prima data, ca peste 300 de oameni si-au pierdut viata in proteste.
Cel mai important organism de securitate al Iranului, Consiliul Suprem de Securitate Nationala, a declarat sambata ca numarul persoanelor ucise in timpul protestelor „depaseste 200”, iar cifra include ofiteri de securitate, civili, separatisti inarmati si „rebeli”.
Organizatia non-guvernamentala Iran Human Rights, cu sediul in Oslo, a anuntat marti ca cel putin 448 de persoane au fost „ucise de fortele de securitate in cadrul protestelor care se desfasoara la nivel national”.
Inaltul Comisar pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a declarat saptamana trecuta ca 14.000 de persoane, inclusiv copii, au fost arestate in timpul reprimarii protestelor.
Daca America isi inceteaza sprijinul pentru Ucraina, Europa nu va putea sa-i ofere singura resursele…
In pofida progreselor in medicina, pneumonia continua sa fie o provocare majora pentru sistemele de…
Un judecator federal a declarat marti neconstitutionala o lege din Louisiana care solicita afisarea celor…
Anca Simina, jurnalista de la Recorder care a documentat indeaproape afacerile din trecut ale lui…
Clasamentul Shanghai 2024, una dintre cele mai prestigioase ierarhii academice la nivel global, aduce vesti…
Surpriza neplacuta pentru George Simion, candidatul AUR la Presedintia Romaniei, in timp ce impartea pliante…