Dupa Europa Centrala, Italia se pregateste de furtuni intense

externe

guvern, ajutor, inundatii, galati

Furtunile intense care au lovit Europa Centrala ajung acum in Italia, unde au fost emise avertismente de ploi abundente, vanturi puternice si inundatii pentru o mare parte a tarii, potrivit BBC.

Inundatiile sunt deja semnalate in orasul Pescara, in timp ce alerte meteo au fost emise de pe coasta de nord din Emilia-Romagna pana la extremul sud.

Avertismentele vin pe masura ce inundatiile au devastat parti din Polonia, Republica Ceha, Romania si Austria in aceasta saptamana, ducand la moartea a cel putin 21 de persoane. Autoritatile din Croatia, Ungaria si Slovacia avertizeaza, de asemenea, cu privire la inundatii in zilele urmatoare.

Inundatiile semnificative au fost cauzate de furtuna Boris, care a adus cantitati mari de ploaie si zapada in weekend.

Peste 5.000 de soldati au fost dislocati pentru a ajuta oamenii din sudul Poloniei, inclusiv cei 40.000 de locuitori evacuati din orasul Nysa.

Apele se retrag in unele locuri din regiune si se raspandesc in altele, amploarea pagubelor fiind vizibila in locuri precum Glucholazy, unde podul principal al orasului s-a prabusit dupa ce a fost deteriorat de raul umflat, iar multe dintre strazile sale sunt acoperite cu un strat gros de noroi.

Prim-ministrul tarii, Donald Tusk, a declarat starea de dezastru natural de o luna – cele mai grave inundatii fiind estimate sa loveasca orasul Wroclaw miercuri.

Zonele de-a lungul granitei ceho-polone sunt printre cele mai afectate. Si in Cehia au fost evacuate 15.000 de persoane.

Tara a trecut prin cele mai grave inundatii din ultimii 27 de ani, potrivit ONG-ului local Clovek v tisn. Ostrava a fost unul dintre cele mai afectate orase, dupa ce raul Oder a iesit din matca in urma ploilor puternice de marti.

Nivelul apei continua sa creasca rapid pe fluviul Dunarea in Slovacia si Ungaria, capitala slovaca Bratislava si cea ungara, Budapesta, pregatindu-se pentru posibile inundatii.

Serviciile de urgenta si voluntarii, in unele locuri sprijiniti de armata, lucreaza, de asemenea, non-stop pentru a proteja asezarile joase din regiune.

Autoritatile austriece au inchis traficului de nave anumite tronsoane ale Dunarii.

Serviciul Meteorologic si Hidrologic Croat a avertizat ca raul ar putea inregistra o crestere „extrem de rara” a apei – si au confirmat planuri de a ridica bariere impotriva inundatiilor, daca este necesar.

In Italia, Serviciul National de Protectie Civila din tara a emis pentru miercuri coduri galbene pentru aproape 50 de regiuni, avertizand ca exista riscul de furtuni, alunecari de teren si inundatii.

Prognozele meteorologice BBC indica regiunile Emilia-Romagna si Marche drept zone de mare risc.

Regiunea ar putea vedea echivalentul a una sau doua luni de ploaie doar in urmatoarele trei zile si exista preocupari majore cu privire la inundatii.

Coduri rosii au fost deja emise de catre Serviciul Meteorologic al Fortelor Aeriene Italiene pentru miercuri.

Pompierii din Pescara, Abruzzo spun ca au primit deja peste 200 de apeluri de ajutor dupa ce ploile abundente au declansat inundatii.

In Romania, se anunta ploi abundente in Carpatii Orientali, punand in pericol orasele si satele din judetele Galati si Vaslui, care au fost deja puternic afectate.

Precipitatiile extreme devin din ce in ce mai frecvente si mai intense in Europa centrala, ca si in mare parte a lumii.

In timp ce evenimentele din Europa Centrala se potrivesc cu asteptarile de precipitatii extreme intr-o lume care se incalzeste, nu se stie clar inca rolul jucat de schimbarile climatice.

Pentru a sti cu siguranta, este nevoie de o analiza stiintifica completa a influentelor naturale si umane – care poate dura saptamani sau luni.

Insa climatologii avertizeaza de ani de zile cu privire la fenomene de precipitatii extreme precum acestea care au loc pe masura ce planeta se incalzeste. O atmosfera mai calda retine mai multa umiditate, ceea ce duce la precipitatii mai intense. Oceanele mai calde duc, de asemenea, la mai multa evaporare, hranind sistemele de furtuna. Pentru fiecare crestere cu 1C a temperaturii medii globale, atmosfera este capabila sa retina cu aproximativ 7% mai multa umiditate.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: