externe

Dupa Germania, si Marea Britanie acuza doi barbati de spionaj pentru China

Politia britanica a acuzat, luni, doi barbati de spionaj pentru China, inclusiv unul despre care se spune ca a lucrat pentru un deputat din partea Partidului Conservator, aflat la guvernare, potrivit Reuters.

Anxietatea a crescut in toata Europa cu privire la presupusa activitate de spionaj a Chinei, iar in ultimele luni Marea Britanie a devenit din ce in ce mai vocala cu privire la preocuparile sale.

Cei doi barbati, in varsta de 32 si 29 de ani, au fost acuzati de furnizarea de informatii catre China, incalcand Legea privind secretele oficiale si vor aparea vineri in instanta.

„Aceasta a fost o investigatie extrem de complexa in ceea ce priveste acuzatiile foarte grave”, a declarat comandantul Dominic Murphy, seful Comandamentului pentru combaterea terorismului din cadrul Politiei Metropolitane.

Ambasada Chinei la Londra a declarat ca acuzatia potrivit careia Beijingul ar incerca sa fure informatii din Marea Britanie a fost „complet inventata”. „Ne opunem ferm si indemnam partea britanica sa opreasca manipularea politica anti-China si sa nu mai organizeze o astfel de farsa politica”, a declarat un purtator de cuvant al ambasadei intr-un comunicat.

Politia a declarat ca numele unuia dintre cei doi barbati este Christopher Cash.

In septembrie, Sunday Times a scris ca barbatul a fost arestat pentru spionaj in timp ce lucra pentru parlamentarul conservator Alicia Kearns, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe.

Un barbat cu numele de Christopher Cash a fost mentionat in documentele parlamentare de la inceputul anului 2023 ca lucrand pentru Kearns.

In septembrie, un avocat al barbatului arestat a emis o declaratie prin care neaga acuzatiile de spionaj fara a confirma identitatea clientului lor.

Cash nu are date de contact disponibile public si nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

Luna trecuta, guvernul britanic l-a convocat pe insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Chinei la Londra, dupa ce a acuzat hackerii chinezi sustinuti de stat ca au furat date de la organul de supraveghere a alegerilor din Marea Britanie si ca au efectuat operatiuni de supraveghere a parlamentarilor.

China a negat aceste acuzatii, spunand ca sunt „complet fabricate”.

In septembrie, guvernul britanic a spus ca spioni chinezi vizeaza oficiali britanici in pozitii sensibile in politica, aparare si afaceri, ca parte a unei operatiuni de spionaj din ce in ce mai sofisticata pentru a obtine acces la informatii secrete.

Separat, Germania a declarat luni ca a arestat trei persoane suspectate ca au colaborat cu serviciile secrete chinezesti pentru a preda tehnologie care ar putea fi folosita in scopuri militare.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Vremea se incalzeste, pana la 17 grade. La sfarsitul saptamanii viitoare se va raci din nou pentru cateva zile

Vremea se incalzeste treptat, de la o zi la alta. Astazi va fi soare in…

16 minute ago

Donald Trump l-a nominalizat in fruntea Departamentului Energiei pe un magnat din industria petrolului care neaga incalzirea globala

Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat ca il va nominaliza pe Chris Wright…

54 de minute ago

Atac masiv cu rachete al Rusiei asupra Kievului. Polonia a ridicat avioanele de vanatoare de la sol

Explozii puternice au zguduit capitala Kiev si alte orase ucrainene duminica dimineata, in timp ce…

59 de minute ago

Estonia, interesata de arme ucrainene, inclusiv rachete cu raza lunga

Estonia, prin Ministerul sau al Apararii, a exprimat interesul pentru achizitionarea de arme produse in…

O oră ago

Sondaj Verifield: Marcel Ciolacu, pe primul loc in optiunile de vot pentru prezidentiale, cu 26,3%, urmat de George Simion (18,8%) si Elena Lasconi (17,1%)

USR a dat publicitatii, sambata, un sondaj de opinie realizat de firma Verifield, care arata…

O oră ago