Dupa Hagia Sofia, Erdogan transforma si biserica antica Chora din muzeu in moschee
Turcia a deschis pentru credinciosii musulmani biserica antica Choradin Istanbul, a doua convertire majora sub presedintele Tayyip Erdogan, potrivit Reuters.
In 2020, Erdogan, un sustinator al musulmanilor evlaviosi din Turcia si sef al unui partid cu radacini islamiste, a transformat Hagia Sofia din Istanbul, renumita in intreaga lume, din muzeu in moschee, in cadrul unei ceremonii la care au participat zeci de mii de oameni.
Aceasta miscare a fost criticata de liderii bisericii si de unele tari occidentale, care au spus ca reconvertirea Sfintei Sofia risca sa adanceasca rupturile religioase. Erdogan a spus ca aceasta este o ingerinta in drepturile suverane si ca este hotarat sa protejeze drepturile musulmanilor.
Biserica Chora, sau Kariye, una dintre cele mai celebre cladiri bizantine din Istanbul, dateaza din secolul al IV-lea si a fost transformata in moschee de otomani. A devenit muzeu in 1945, iar Erdogan a semnat un ordin prin care a convertit-o din nou intr-o moschee. S-a redeschis luni dupa restaurare.
Salile exterioare au fost pastrate ca muzeu, vizitatorii putand vedea nestingherite mozaicurile pretioase care puncteaza tavanul. Perdelele ascundeau mozaicurile din sectiunea de rugaciune a cladirii, in conformitate cu traditiile musulmane.
Oamenii au fost surprinsi ridicand perdelele pentru a privi mozaicurile cu Iisus si Maria cu pruncul Iisus.
Pe locul constructiei din prezent, in secolul IV a fost construita o biserica, dar cea mai mare parte a cladirii existente dateaza din secolul al XI-lea, care a fost partial reconstruita 200 de ani mai tarziu dupa ce a suferit avarii semnificative in urma unui cutremur.
Biserica Sfantului Mantuitor din Chora, construita in apropierea zidurilor antice ale orasului Constantinopol, contine mozaicuri si fresce din secolul al XIV-lea care prezinta scene din povesti biblice. Acestea au fost tencuite dupa ce otomanii au cucerit orasul in 1453, dar au fost scoase la lumina atunci cand a fost transformat in muzeu de catre republica seculara a Turciei in 1945.
Burcin Altinsay Ozguner, directorul Consiliului International pentru Monumente si Situri din Turcia, a declarat ca artefactele aflate la Chora sunt unice si cea mai buna modalitate de a le pune la dispozitie cercetatorilor este pastrarea cladirii ca muzeu.
„Desigur, exista castiguri politice in spate”, a spus ea, adaugand ca nu era nevoie ca atat Hagia Sofia, cat si Chora sa fie transformate in moschei in conditiile in care langa ele se afla alte moschei.