news

Dupa peste zece ani de procese, un chirurg militar din Cluj a fost pus sa plateasca, in prima instanta, 15.000 de euro pentru malpraxis

Dupa mai bine de 10 ani de procese, o clujeanca a castigat prima faza a procesului deschis impotriva Spitalului Militar din Cluj-Napoca si a sefului sectiei de Chirurgie, Valentin  Oprea.

Potrivit cererii de chemare in judecata, citat de cotidianul Gazeta de Bistrita, in 2010 femeia a fost supusa unei interventii chirurgicale la colon, cu diagnosticul “megadolicocolon”, la Spitalul Militar din Cluj-Napoca, interventia fiind efectuata de catre chirurgul Valentin Oprea.

Ea spune ca, inainte de operatie, l-a rugat pe medic sa ii explice in ce consta interventia, dar el i-a spus ca ii va oferi explicatiile necesare dupa efectuarea interventiei. La sapte zile de la operatie, reclamanta a fost externata, desi avea dureri mari in zona abdominala, imprejurare fata de care medicul i-a recomandat sa ia Nospa, fara a-i face vreo investigatie.

La scurt timp, reclamanta s-a intors la spital, in regim de urgenta, cu stari febrile, frisoane si dureri acute in abdomen. S-a stabilit ca prezinta abces interparitocolic postoperaor si a fost operata de urgenta, de acelasi medic. Nu i-a fost administrat vreun antibiotic si nici nu i-a fost efectuata vreo investigatie, iar la cinci zile de la noua operatie, reclamanta acuza aceleasi dureri.

Pentru ca manifesta in continuare o stare de rau, femeia a cerut sa se externeze si a mers la Spitalul de Oncologie din Cluj-Napoca. Acolo s-a diagnosticat faptul ca plaga era infectata cu doi stafilococi. I s-a administrat antibiotic si i s-a efectuat chiuretaj iar, ulterior, a reusit sa se externeze cu o stare de sanatate buna.

Pe langa lipsa de profesionalism, chirurgului Oprea mai este acuzat si de lipsa de umanitate.

Datele de la dosar arata ca atitudinea, limbajul si actiunile neprofesionale ale dr. Oprea au determinat-o sa formuleze o plangere la Colegiul medicilor Cluj, plangere care nu a primit o rezolvare pana la data formularii cererii de chemare in judecata. Dupa inregistrarea plangerii, dr. Oprea i-a oferit reclamantei o suma infima cu titlu de despagubire, suma ce nu acoperea nici cheltuielile efectuate pentru interventiile chirurgicale.

In replica, reprezentantii spitalului clujean au cerut respingerea cererii de chemare in judecata ca neintemeiata, pe motiv ca ”pacientei i-au fost prezentate riscurile interventiei, fiind efectuata in mod corect profilaxia antibiotica, iar din studiul actelor de la dosar rezulta ca interventia efectuata de dr. Oprea Valentin a fost corecta, dupa o indicatie adecvata”.

In 2012, Colegiul Medicilor Cluj a hotarat ”stingerea actiunii disciplinare, considerand ca nu se poate retine culpa paratului, respectiv retinerea vreunei abateri de ordin etic deontologic sau profesional. In sprijinul acestei decizii, Colegiul a constatat frecventa complicatiilor postoperatorii in cazuri similar la 2-18% din cazuri”.

In cadrul procesului s-a judecat si modalitatea in care chirurgul a aratat compasiune fata de suferintele clujencei. Insa, judecatorul a descoperit ca aceasta latura umana a lipsit cu desavarsire din relatia pacient – medic.

La intrebarea privind faptul ca in prezenta mai multor persoane, paratul dr. Oprea ar fi acuzat-o pe reclamanta ca are “probleme la mansarda” atunci cand i-a adus la cunostinta paratului ca are dureri mari, acesta din urma a raspuns, in cadrul interogatoriului: “este posibil, nu imi amintesc, insa mai avem si noi zile proaste. In general acest tip de afectiune poate sa influenteze gradul de inteligenta al unei persoane. Nu sunt psihiatru sa stabilesc un diagnostic de specialitate”, a declarat medicul in cadrul procesului.

In motivarea sentintei, judecatorul a considerat ca ”in cazul pacientei reclamante s-a produs o eroare de diagnostic din partea dr. Oprea Valentin, in ceea ce priveste tipul afectiunii, respectiv tipul de megacolon identificat. (…).  In cauza, paratul a recunoscut ca in mod normal ar fi efectuat investigatii suplimentare pentru stabilirea diagnosticului (prelevare de tesut pentru biopsie), investigatii care ar fi fost necesare si prin prisma celor retinute in cuprinsul ultimului raport de expertiza, referitoare la metodele de diagnosticare a afectiunii de megacolon congenital.

Referitor la tratamentul ales, nu s-a probat ca ar fi fost luata in considerare si informata reclamanta despre posibilitatea aplicarii unui alt tratament, in afara de cel chirurgical, imprejurare ce decurge si din stabilirea diagnosticului initial – megacolon congenital.

De asemenea, suplimentar fata de cele retinute anterior, instanta retine ca, potrivit doctrinei in materia malpraxisului, una dintre obligatiile medicului o constituie obligatia de informare si consiliere a pacientului, in sensul art. 649 din Legea nr. 95/2006. Asa cum a rezultat din probele administrate, prin conduita sa, paratul Oprea Valentin a incalcat aceasta obligatie, neoferind pacientei reclamante informatiile necesare si adecvate si manifestand chiar lipsa de rabdare, de empatie si de consideratie fata de persoana reclamantei.

Raportat la cauzele multiple si complexe care au condus la agravarea starii de sanatate a reclamantei, la care paratii au avut o contributie limitata, tinand cont insa de consecintele ulterioare grave, chiar infirmizante, cauzate reclamantei, instanta apreciaza ca suma de 15.000 euro, care va fi achitata de parati in solidar reclamantei, reprezinta o despagubire echitabila si proportionala, care sa compenseze partial suferinta acesteia”, se arata in motivarea instantei.

Pe langa acordarea acestor daune, Judecatoria Cluj-Napoca a obligat in solidar paratii la plata catre reclamanta a cheltuielilor de judecata partiale in cuantum de 12.130 lei.

Sentinta nu este definitiva, ea fiind atacata in apel.

Chirurgul Valentin Oprea a mai fost acuzat de malpraxis si in urma unei interventii care a avut loc in 2012. Lucian Vintan (22 de ani) a ajuns la Spitalul Militar din Cluj pentru o operatie de scoatere a splinei, dar dupa cateva luni a murit.

Dupa ce a fost externat din Spitalul Militar Cluj-Napoca si a ajuns in conditii de urgenta la un alt spital din oras s-a constat ca stomacul ii era necrozat si intestinele distruse. La scurt timp, baiatul a murit. Chiar daca rudele tanarului au facut plangeri penale si sesizari la Colegiul Medicilor din Cluj, chirurgul Valentin Oprea a ramas in continuare seful sectiei de chirurgie si a operat in continuare fara nicio problema.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

O noua numire trasnita facuta de Trump. Ministru al Sanatatii va fi un promotor al teoriilor conspiratiei

Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…

4 ore ago

Lasconi dezvaluie numele celui care ar fi „amenintat-o”: „S-a laudat cu asta, ca el o sa fie cel care ma va scoate pe mine din aceasta cursa”

Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…

4 ore ago

MAE: Noua cetateni romani decedati in urma inundatiilor din Spania

 Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…

7 ore ago

Oseminte descoperite pe un santier din Timisoara. Politistii criminalisti au inceput o ancheta

Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…

7 ore ago

Un barbat s-a urcat pe cladirea garii din Braila si ameninta ca se va sinucide

Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…

7 ore ago