Dupa rebeliune Prigojin s-a intalnit cu Putin, la Kremlin – Liberation

externe

Seful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, s-ar afla la Moscova, iar la 1 iulie s-ar fi intalnit chiar cu presedintele rus Vladimir Putin la Kremlin, potrivit unor servicii secrete occidentale, citate in editia de luni de publicatia franceza Liberation, scrie BBC.

Acest lucru a fost confirmat astazi de secretarul de presa al presedintelui, Dmitri Peskov.

Potrivit acestuia (citat de agentiile de presa de stat), intalnirea a durat aproape trei ore. La ea au participat Evgheni Prigojin si comandantii de la „Wagner” – in total 35 de persoane.

Putin, spune Peskov, a facut o evaluare a actiunilor unitatilor de mercenari de pe front si a „evenimentelor din 24 iunie”. El a oferit optiuni pentru angajari ulterioare.

Comandantii „Wagner”, potrivit secretarului de presa, „i-au povestit lui Putin versiunea lor asupra evenimentelor si au subliniat ca sunt soldati fideli sefului statului”.

Din 24 iunie, de cand a dat ordin unitatilor sale care se apropiau de Moscova sa se intoarca din drum, patronul grupului Wagner a disparut din peisaj. Potrivit surselor exclusive ale Liberation, el si-ar fi petrecut saptamana de dupa rebeliune la Kremlin, negociind soarta imperiului sau.

Asadar, potrivit acestor surse, Prigojin nu s-ar afla nici la Minsk si nici la Sankt-Petersburg, asa cum s-a spus anterior.

Cel putin de la 1 iulie, Prigojin este retinut la Kremlin, unde a fost convocat impreuna cu comandantii sai.

La Kremlin, Evgheni Prigojin s-ar fi intalnit si cu Viktor Zolotov – comandantul Garzii Nationale Rosgvardia si unul dintre cei mai loiali aliati ai sefului statului rus, inainte de aceasta functie Zolotov a activat ani in sir ca garda de corp al lui Putin – si cu Serghei Nariskin, seful Serviciului de Informatii Externe rus (SVR).

Tentativa de insurectie a sefului Wagner din 23- 24 iunie a zdruncinat puterea rusa aflata in plin conflict armat in Ucraina. Timp de cateva ore, unitati de mercenari au ocupat un cartier general al armatei ruse din Rostov (sud-vest) si au pornit in mars spre Moscova, potrivit AFP.

Revolta s-a incheiat in seara zilei de 24 iunie cu un acord de trimitere a lui Prigojin in exil in Belarus, el dand asigurari ca marsul sau nu urmarea rasturnarea guvernului si nici a puterii ruse, ci salvarea grupului Wagner de la desfiintare de catre statul major al armatei.

De atunci, media de stat ruse au incercat sa-l arate ca pe un om de afaceri lacom, care si-a pierdut mintile, dupa ce a facut avere dupa ani buni de contracte de profitabile cu statul rus, in timp ce insusi presedintele Vladimir Putin a declarat ca grupul de mercenari Wagner a fost finantat de la bugetul de stat, dupa o lunga perioada in care Kremlinul a negat orice legatura cu Wagner, potrivit agentiei de presa citate.

Grupul paramilitar Wagner a primit aproape un miliard de euro de la statul rus in ultimul an, a declarat Vladimir Putin la trei zile dupa rebeliune esuata.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: