Dupa sase saptamani de vot, marti va fi anuntat castigatorul alegerilor din India
Sute de milioane de voturi exprimate, mai mult de sase saptamani de vot si miliarde de dolari cheltuiti: India isi va declara marti un nou lider, dupa un scrutin national mamut care a devenit un referendum asupra ultimului deceniu de conducere a premierului Narendra Modi.
Puternicul sau partid de dreapta, Bharatiya Janata Party (BJP), incearca sa obtina o majoritate confortabila in camera inferioara a parlamentului – Lok Sabha – un obiectiv care, daca va avea succes, i-ar oferi un mandat de neoprit pentru a-si consacra si mai mult agenda hindusa-nationalista, adancind indepartarea Indiei de fundamentele sale seculare.
Avand in vedere pozitia strategica a Indiei in Asia si economia sa in plina expansiune, rezultatul alegerilor se va reverbera mult dincolo de granitele sale, captand atentia Statelor Unite, Chinei si Rusiei, in special, anunta CNN.
Aproximativ 642 de milioane de persoane au votat in cele mai mari alegeri din lume, in timp ce zone intinse din tara au fost acoperite de o caldura torida, imbolnavind oamenii si provocand zeci de morti.
In speranta de a-l detrona pe carismaticul lider indian, se afla o alianta de peste doua duzini de partide, inclusiv principalul partid de opozitie din tara, Congresul National Indian, care candideaza pe o platforma de reducere a inegalitatilor si de sustinere a institutiilor democratice, despre care sustine ca sunt in pericol.
De la preluarea puterii in 2014, Modi a atins niveluri de popularitate nemaiintalnite in ultimele decenii, datorita unei serii de programe de dezvoltare si bunastare, amestecate cu un brand strident de nationalism hindus intr-o tara in care aproximativ 80% din populatie este adepta a credintei politeiste.
Sub conducerea lui Modi, tara de 1,4 miliarde de locuitori a devenit economia majora cu cea mai rapida crestere din lume si o putere globala moderna, facand progrese in domeniul tehnologiei si al spatiului. In ciuda acestor succese, saracia si somajul in randul tinerilor persista – in special in zonele rurale -, iar decalajul dintre bogati si saraci s-a adancit.
Criticii spun, de asemenea, ca un deceniu de guvernare a lui Modi a dus la o polarizare religioasa in crestere, islamofobia marginalizand o mare parte din cei peste 200 de milioane de musulmani ai tarii, iar violenta religioasa a luat amploare intr-o natiune cu o lunga istorie de tensiuni comunitare.