„E agitatie mare in plan international”. Cozmin Gusa, despre semnificatiile alegerii lui Razvan Ionescu in locul lui Coldea la SRI
Consultantul politic Cozmin Gusa crede ca numireea generalului de brigada Razvan Ionescu in functia de prim-adjunct al directorului Serviciului Roman de Informatii este coerenta cu un „SRI de tip 2.0”, care se adapteaza vremurilor, si va avea rolul de a-i sigura pe partenerii internationali ca Romania isi pastreaza orientarea euroatlantica.
„Numirea lui Razvan Ionescu in functia de prim-adjunct al sefului SRI este normala. Ea trebuia sa fie facuta intr-un interval de timp util. Eu am aproximat atunci la trei luni de zile intervalul de timp util in care trebuie sa fi numit inlocuitorul lui Florian Coldea. Reorganizarile ulterioare trebuiau sa fie conform criteriilor de pozitionare a SRI. Au fost multe speculatii in ultima vreme in presa. Era limpede ca ele nu vor fi conform deciziei finale”, a explicat Cozmin Gusa la Realitatea TV, imediat dupa anuntul numirii lui Ionescu.
Consultantul politic crede ca numirea in importanta functie a generalului de brigada arata ca directorul SRI gandeste sofisticat.
„Am mai spus. Am avantajul ca il cunosc pe Eduard Hellvig de mult timp. El dovedeste ca gandeste sofisticat. Si aceasta numire – Razvan Ionescu a fost facut general de brigada la propunerea lui Helvig si in mandatul acestuia – ne arata o anumita pozitionare a serviciului. Pot sa pornesc de la faptul ca Iohannis muta la SRI cu un fizician. El este fizician, Ionescu este fizician. Si eu sunt fizician, deci nu pot decat sa fiu pozitiv ca un fizician ajunge prim-adjunct la SRI in vremuri de furtuna maxima in plan intern si international.
Ce se intampla in exterior ne poate sugera ce s-ar putea intampla si in Romania. Semnificatia acestei numiri este legata si de pozitionarea din punct de vedere geopolitic a Romaniei. Asta va fi analizata de catre specialisti sau parteneri. E in acord cu orientarea noastra de tip euroatlantica. Numirea lui va fi vazuta ca o garantie de catre partenerii nostri, dar si ca pe siguranta de cei care aveau indoieli apropo de orientarea institutiilor din Romania in acest vremuri”, a mai spus Gusa, care a observat ca experienta lui Ionescu va fi de folos in zona de ordine publica.
Gusa crede ca noul prim-adjunct este in concordanta cu noul SRI, un SRI 2.0, adaptat vremurilor de furtuna geopolitica.
„Ingrijorarea mea, mai ales dupa alegrea lui Trump, e legata de agitatia mare in plan international care ne va lovi pentru ca suntem dubla frontiera a NATO si a UE. Eu vad aceasta numire coerenta cu un SRI de tip 2.0, un SRI care se adapteaza vremurilor, si vine dupa o perioada in care SRI a fost supus la mari incercari”, a explicat consultantul, care a enumerat apoi atacurile la adresa Serviciului.
„Incepand cu episodul Coldea, SRI a fost atacat programatic. Prima data pe subiectul Coldea de catre fugarul Sebastian Ghita, un atac extrem de coroziv care a supus institutia unor presiuni greu de banuit. Apoi a venit perioada atacului dur din partea unor membri PSD din perioada manifestatiilor. SRI era atacat chiar de catre unii analisti respectabili ca s-ar afla la baza manifestatiilor. Unii au incercat sa induca ideea ca acea manifestatie ciudata – episodul Dinamo – a fost inspirat tot de SRI. Daca acel episod se va elucida, multi din PSD vor avea de suferit. Al treilea episod vizibil pentru telespectatori este cel al pressing-ului parlamentar. Acel pressing parlamentar la care a fost supusa institutia era tot o razbunare politica. Ramane celebra fraza prin care Dragnea a cerut: „Ia aduceti-i pe astia la ordine”. Aceste trei episoade au fost niste exemple ca SRI-ul este o miza importanta”, a reamintit consultantul politic.
„Am vrut sa fie evident de ce este importanta aceasta numire si care este semnificatia reala. Ea vine intr-o perioada de mare razboi subteran din punct de vedere politic si ar fi de natura sa linisteasca putin zona de forta si ordine publica din Romania, pana la viitorul episod, care va fi legat de directorul civil al SIE. Dar aceasta numire rezolva partial si relationarea si conflictul existent, chiar daca nu evident, intre SRI si SIE pentru ca din fosta sa pozitie, generalul Ionescu a trebuit sa aiba o colaborare de tip operativ-constructiv cu SIE”, a mai spus Gusa, care a obsevat ca noul prim-adjunct mai are un avantaj – faptul ca nu a fost absolvent al Academiei SRI.