Categories: politica

Ecaterina Andronescu si PSD tocmai au salvat MAFIA doctoratelor. Senatul a respins observatiile presedintelui Iohannis

Plenul Senatului a respins luni cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului prin care se modifica Legea educatiei. Potrivit proiectului, titlurile de doctor vor fi acordate si retrase de universitati, ceea ce inseamna ca CNATDCU este scos din procedura de stabilire a plagiatului si a retragerii tiltului de doctor.

Cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea OUG prin care se modifica Legea educatiei a fost respinsa, ceea ce inseamna ca universitatile ar urma sa decida acordarea si retragerea titlului de doctor. Vineri, Comisia de Invatamant din Senat a respins ce rerea de reexaminare a Ordonantei plagiatelor, proiect care prevede ca universitatile vor fi cele care se vor ocupa de acordarea si retragerea tilturilor de doctorat, eliminand in mare parte rolul CNATDCU, in ciuda criticilor aduse de Iohannis.

Inaintea votului, reprezentanul Guvernului, secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Laurentiu Vlad, a vorbit in plen, aratand ca aceasta ordonanta poate submina calitatea invatamantului universitar din tara noastra si ca mediul academic, asa cum arata el astazi, nu este pregatit pentru a-si asuma o asemenea responsabilitate.

In luna mai, Iohannis anunta ca refuza promulgarea modificarilor la Legea Educatiei, care au trecusera de Senat, si ca va retrimite Parlamentului proiectul de lege, pentru ca acesta „nu stimuleaza acel cadru legal care sa incurajeze performanta si sa stimuleze excelenta”. Ordonanta de urgenta 4/2016 stabilea o procedura prin care plagiatele sa poata fi identificate, iar titlurile de doctor retrase.

In Parlament, atat deputatii, cat si Comisia de Educatie din Senat, condusa de Ecaterina Andronescu, au adus modificari la prevederile acestei ordonante.

Presedintele a argumentat atunci ca proiectul nu indeplineste misiunea de a puncta exact care sunt normele de integritate pe care trebuie sa le respecte doctoranzii si nici nu este foarte clar in privinta modului in care titlul de doctor poate fi retras, in caz ca se constata ca lucrarea nu corespunde standardelor.

„Legea nu este de natura sa clarifice respectarea normelor de integritate si nici nu clarifica regimul juridic cu privire la prevenirea si sanctionarea eventualelor abateri, vorbesc aici, evident, despre plagiat. Cred ca este vital sa redam increderea publicului in scolile doctorale. (…) Performanta trebuie sa primeze, meritul trebuie sa fie recunoscut, iar abaterile trebuie sanctionate”, a explicat Iohannis.

Presedintele a punctat atunci ca e nevoie de o legislatie „care stimuleaza performanta, care asigura transparenta, in acest caz de acordare a doctoratului, dar care clarifica exact si cum se retrage titlul, daca se dovedeste ca lucrarea este copiata”, pentru ca „fenomenul de plagiat” sa ajunga la final.

Ordonanta de urgenta 4/2016 stabilea o procedura specifica prin care plagiatele sa poata fi identificate, iar titlurile de doctor retrase. Ulterior, in luna martie, deputatii au adoptat mai multe amendamente prin care au eliminat din randul sanctiunilor masura de retragere a calitatii de conducator de doctorat, a titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare pentru profesorii coordonatori ai lucrarilor dovedite drept copiate. Tot in Camera Deputatilor s-a decis si eliminarea posibilitatii ca respectivul indrumator sa fie retrogradat sau sa-i fie desfacut contractul de munca.

La inceputul lunii mai, Senatul, in calitate de camera decizionala, a adoptat alte modificari la aceasta lege. Concret, camera superioara a Parlamentului a stabilit ca titlurile de doctor sa fie acordate si retrase de universitati, prin hotararea Senatului fiecarei institutii de invatamant, si nu prin ordin de ministru, asa cum prevedea textul initial, rolul CNATDCU fiind acela de a aviza verdictul. Amendamentele au starnit discutii aprinse in spatiul public, iar legea a ajuns la promulgare intr-o forma mult diferita fata de textul initial al OUG 4/2016.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Guvernul Ciolacu a facut public documentul trimis de Ucraina in legatura cu Simion: „Actiuni contra intereselor nationale ale Ucrainei”

Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…

10 ore ago

Polonia, a doua tara occidentala dupa Suedia care urmareste sa restabileasca prezenta diplomatica permanenta in Coreea de Nord

Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…

10 ore ago

Noul director al British Museum este in favoarea unui „parteneriat mai degraba decat o discutie privind proprietatea” in legatura cu sculpturile Partenonului

Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…

10 ore ago

Rares Bogdan acuza: „Ciolacu minte in legatura cu documentul ‘declasificat’ din Ucraina”. Miscarea ar fi fost premedita din luna februarie si este in favoarea lui Simion

Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…

7 ore ago

Guvernul grec ia in considerare stimulente pentru proprietarii care ofera spre inchiriere locuinte pe termen lung

Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…

10 ore ago

Scholz l-a informat pe Iohannis despre discutia cu Putin. Iohannis: „Germania este un aliat de incredere al tarii noastre”

Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…

7 ore ago