Echipa MAVIS de la Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi cucereste Japonia. Premiul „The Most Advanced Design” pentru cea mai mica inima artificiala din lume

news

Studentii din echipa MAVIS Artificial Heart a Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi au obtinut pentru al doilea an consecutiv premiul „The Most Advanced Design” la HeartHackathon, o competitie internationala de elita care s-a desfasurat in acest an la Ustunomiya, Japonia.

Aceasta competitie de renume mondial a reunit zece echipe de top din Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelanda, Egipt, Thailanda si Suedia. Romania a fost reprezentata doar de echipa MAVIS, care s-a remarcat prin inovatiile sale in domeniul tehnologiei medicale aplicate inimii artificiale, informeaza agerpres.ro

Pentru aceasta editie a competitiei, echipa MAVIS a adus o serie de imbunatatiri proiectului de inima artificiala, reusind sa creeze un model unic, care poate fi implantat inclusiv unui nou-nascut.

Noul design a fost optimizat pentru a elimina aproape toate componentele externe, ramanand doar cu o singura baterie wireless si controlul complet realizat printr-o aplicatie de smartphone.

Pacientii care folosesc acest dispozitiv pot monitoriza in timp real parametrii esentiali ai dispozitivului, inclusiv nivelul de incarcare al bateriei, viteza pompei si debitul cardiac.


In plus, aplicatia ofera un buton de urgenta, care alerteaza imediat personalul medical in caz de necesitate.

„Anul acesta am lucrat intens la acest proiect. Noul model este optimizat. Am eliminat componentele externe, doua din cele trei componente externe care sunt acum pe componentele clasice. Noi avem doar o singura baterie smart, wireless, controlul asupra dispozitivului fiind facut cu ajutorul unei aplicatii de pe telefonul mobil,” a explicat dr. Alexandru Plesoianu, coordonatorul echipei MAVIS Artificial Heart.


Sistemul dezvoltat de echipa MAVIS include o serie de functii care imbunatatesc siguranta si confortul pacientilor.

Pe langa parametrii standard, aplicatia mobila permite pacientilor sa verifice nivelul de incarcare al bateriilor, viteza pompei si debitul cardiac. Aceasta abordare le permite pacientilor sa gestioneze dispozitivul mai eficient si sa previna eventualele riscuri.

„Cel mai important pentru pacient este sa vada nivelul de incarcare al bateriilor, pentru ca trebuie sa le schimbe atunci cand se consuma, dar si puterea consumata, viteza pompei sau debitul cardiac. Are si un buton de urgenta in cazul in care apare o situatie sau necesita o interventie medicala de urgenta,” a adaugat dr. Plesoianu.


Pentru a asigura un control sigur si precis al dispozitivului, echipa MAVIS intentioneaza sa dezvolte o interfata dedicata personalului medical, astfel incat numai medicii sa poata accesa setarile avansate ale dispozitivului, prevenind modificarile accidentale care ar putea pune pacientul in pericol.

„Urmeaza sa dezvoltam o interfata pentru medic, astfel incat doar el sa aiba acces la setarile inimii artificiale, pentru ca nu cumva pacientul accidental sa schimbe ceva si sa isi puna viata in pericol,” a precizat dr. Plesoianu.

Aceasta reusita internationala continua seria succeselor echipei MAVIS. In afara premiului „The Most Advanced Design” la HeartHackathon, echipa a fost recunoscuta in Romania si la nivel international pentru inovatiile sale.

Printre premiile obtinute se numara „Inovatia medicala a anului” la Romanian HealthCare Awards, „Premiul de excelenta” la Gala Cercetarii Romanesti si numeroase distinctii internationale, precum yESAO Exchange Award 2024 si IQVIA – „Leadership in Healthcare.”

„Felicit toti membrii echipei MAVIS pentru creativitatea si ingeniozitatea care le-au adus un nou premiu international si sper ca reusita lor sa fie o sursa de inspiratie pentru toti studentii nostri,” a transmis prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iasi, evidentind rolul pe care acest tip de proiecte inovatoare il joaca in formarea si motivarea tinerilor in domeniul medical si bioinginerie.

Aceasta realizare nu doar ca a adus prestigiu universitatii si echipei MAVIS, dar ofera o perspectiva pozitiva asupra contributiei Romaniei in domeniul inovatiilor medicale globale.

Sursa sursa: agerpres.ro

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: