Economia Argentinei creste dincolo de asteptari. Reformele lui Javier Milei dau roade, insa au costuri sociale
Economia Argentinei a crescut pentru prima data de la preluarea mandatului de catre presedintele Javier Milei, relateaza Financial Times si Economics Observatory, citate de Semafor.
Milei a fost ales pe baza promisiunilor de a rezolva problemele economice ale Argentinei si a adoptat reduceri drastice ale cheltuielilor in incercarea de a tine in frau inflatia.
Milei, autointitulat „anarho-capitalist”, a promis sa adopte dolarul american pentru a reduce presiunile inflationiste din Argentina – dar acest plan a fost rapid abandonat.
De la preluarea mandatului, Milei a renuntat la unele dintre masurile mai radicale pe care le-a anuntat in campanie, au declarat surse pentru Financial Times. „Este ca si cum si-ar fi schimbat brusc costumul”, a spus un diplomat.
Insa analistii cred ca alegatorii ar putea sa-si piarda rabdarea daca Milei nu-si indeplineste promisiunile economice: „Sprijinul de care se bucura este foarte efemer si foarte volatil”, a declarat pentru FT seful unui think tank de stanga. „Alegatorii au facut un pariu pe el, dar acest pariu are o data de expirare”.
Perspectivele economice ale tarii s-ar putea sa fie in schimbare, dar saracia continua sa fie ridicata, a transmis Reuters. Argentinienii se lupta cu devalorizarea rapida a monedei lor si cu o inflatie de trei cifre. Miscarile de protest impotriva reducerilor de cheltuieli propuse de Milei au crescut in ultimele luni, deoarece oamenii care nu isi permit sa isi hraneasca familiile resping reducerea programelor guvernamentale.
„Reteaua de siguranta sociala este slabita”, a declarat pentru Reuters un cercetator in domeniul saraciei. „Ne aflam intr-un moment dificil in ceea ce priveste securitatea alimentara si procesul de saracire cronica din Argentina”.
Cheltuielile excesive cu serviciile publice si crearea de bani au alimentat criza financiara din Argentina timp de decenii, a remarcat Economics Observatory. Tara nu si-a platit datoria in noua randuri, iar rata inflatiei a fost in medie de 190% intre 1944 si 2023.
In acelasi timp, venitul pe cap de locuitor a scazut in medie cu peste 10%. „Pana in prezent, strategia lui Milei a dat cateva rezultate initiale promitatoare”, a precizat think tank-ul.
„Dar, desi aceste masuri au pus acesti indicatori in directia corecta, ele au impus, de asemenea, un cost economic si social substantial”, a precizat Economics Observatory.