externe

Economia europeana risca sa intre in recesiune, dupa ce PIB-ul a scazut in al treilea trimestru

Economia zonei euro risca sa intre in recesiune in cursul acestui an, dupa ce datele oficiale au aratat marti ca productia s-a contractat usor in trimestrul al treilea.

Produsul intern brut in cele 20 de tari care utilizeaza moneda euro a scazut cu 0,1% in trimestrul iulie-septembrie, comparativ cu precedentele trei luni, potrivit unei prime estimari publicate de Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene.

Scaderea urmeaza unei cresteri de numai 0,2% in trimestrul aprilie-iunie si evidentiaza linia fina dintre contractie si crestere in zona euro. PIB-ul a stagnat in ultimele trei luni ale anului 2022 si in primul trimestru al acestui an, transmite CNN.

„Imaginea de ansamblu este ca zona euro se lupta. A crescut doar cu 0,1% in ultimul an, iar cele mai optimiste sondaje de conjunctura indica in mod constant o scadere a activitatii la inceputul [trimestrului al patrulea]”, a scris intr-o nota Jack Allen-Reynolds, economist-sef adjunct pentru zona euro la Capital Economics.

Economia, a adaugat el, „va ramane lenta”, indiferent daca zona euro va suferi sau nu o recesiune tehnica, definita ca doua trimestre consecutive de scadere a PIB-ului.

Inflatia continua sa se relaxeze

Intr-o evolutie mai pozitiva, date separate au aratat ca inflatia a continuat sa incetineasca in aceasta luna, scazand sub 3% pentru prima data in mai mult de doi ani. Preturile de consum in zona euro au crescut cu 2,9% in octombrie fata de anul trecut, in scadere de la o rata de 4,3% in septembrie, a anuntat Eurostat.

„Scaderea se datoreaza in principal faptului ca majorarea puternica a preturilor la energie si alimente din octombrie 2022 nu s-a repetat anul acesta”, a declarat Christoph Weil, economist senior la Commerzbank din Germania.

Inflatia de baza, care elimina preturile volatile la alimente si energie, a scazut la 4,2%, de la 4,5% in septembrie.

Scaderea inflatiei va fi salutata de Banca Centrala Europeana, care a crescut ratele dobanzilor timp de mai bine de un an pentru a tine in frau preturile ridicate. BCE a mentinut ratele neschimbate saptamana trecuta – punand capat unei serii de 10 cresteri consecutive a ratelor – in conditiile in care inflatia continua sa scada brusc si economia slabeste.

Zona euro este pregatita pentru „stagnare”

Economia zonei euro s-a straduit sa isi recapete impulsul dupa ce a fost afectata de o crestere uriasa a preturilor la energie, declansata de invazia la scara larga a Rusiei in Ucraina in februarie 2022. Germania, cea mai mare economie a regiunii, a resimtit din plin impactul, din cauza sectorului sau industrial urias si a dependentei sale de gazul rusesc la momentul respectiv.

Cresterile dobanzilor care au urmat, pentru a domoli inflatia galopanta, au cantarit si mai mult asupra cheltuielilor consumatorilor si ale intreprinderilor.
Datele recente ale sondajelor arata ca activitatea din sectorul manufacturier si din cel al serviciilor din zona euro se afla pe o traiectorie descendenta, iar cererea de bunuri si servicii va continua sa se diminueze.

Chiar daca regiunea evita recesiunea, economistii spun ca o redresare semnificativa este inca departe.

„Momentul de intrare [in trimestrul al patrulea] ramane exceptional de slab, ingreunat de conditiile financiare stricte”, a declarat Rory Fennessy, economist la Oxford Economics. „Economia zonei euro este pregatita pentru o perioada de stagnare economica”.

Datele oficiale privind PIB-ul din Germania si Franta – economiile numarul unu si, respectiv, doi din Europa – sustin aceasta opinie.

PIB-ul francez a crescut cu doar 0,1% in al treilea trimestru, comparativ cu cele trei luni anterioare, cand a depasit asteptarile economistilor, cu  0,6%. Intre timp, productia din Germania s-a contractat usor in al treilea trimestru.

In alta parte, economia Spaniei a continuat sa creasca, dar intr-un ritm mai lent decat in trimestrul precedent, in timp ce Italia a stagnat.

PIB-ul volatil al Irlandei s-a prabusit cu 1,8%, contribuind la contractia zonei euro. Este posibil ca regiunea sa fi scapat altfel de o cifra negativa a PIB-ului.

„Mediul economic slabeste in acest moment, dar nu se intrevede nici o recesiune accentuata”, a declarat Bert Colijn, economist senior pentru zona euro la banca olandeza ING. „Cu toate acestea, incertitudinea economica si geopolitica continua, alaturi de impactul cresterii ratelor… vor greva asupra activitatii economice in trimestrele urmatoare.”

Urmareste-ne si pe:
Karina Macovei

Share
Published by
Karina Macovei

Recent Posts

Ciuca se amuza pe seama lui Ciolacu: „3 de bravo pentru Marcel Ciolacu!”

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a remarcat ironic ca PSD accepta, ”de la o vreme incoace”,…

O oră ago

O editura olandeza intentioneaza sa incerce traducerea cartilor in engleza folosind inteligenta artificiala

Veen Bosch & Keuning (VBK), cea mai mare editura din Tarile de Jos, achizitionata de…

8 ore ago

Opt persoane judecate in Franta pentru decapitarea in 2020 a unui profesor care a folosit o caricatura a Profetului Mahomed la o lectie despre libertatea de exprimare

Tatal unei eleve din Franta, a carui relatare despre utilizarea caricaturii profetului Mahomed la o…

8 ore ago

Ministrul Constructiilor din Serbia a anuntat ca isi da demisia dupa accidentul de la gara din Novi Sad in care si-au pierdut viata 14 persoane

Ministrul Constructiilor din Serbia, Goran Vesic, si-a anuntat luni demisia, la trei zile dupa prabusirea…

8 ore ago

Spania trimite si mai multi militari in zona inundata pe masura ce furia publicului creste

Inca 2.500 de soldati au sosit luni in estul Spaniei, greu lovit de inundatii, pentru…

8 ore ago