externe

Economia germana: Stagnare in loc de crestere

Principalele institute de cercetare si-au redus previziunile economice pentru economia germana. Produsul intern brut este de asteptat sa scada din nou in 2024 – cu 0,1 la suta, relateaza Tagesschau.

In primavara, institutele au prezis o crestere minima de 0,1 la suta. Acum se asteapta o crestere de 0,8 la suta pentru 2025. In prognoza lor din primavara, se asteptau la o crestere de 1,4 la suta. Conform prognozei actuale, in 2026 ar trebui sa urmeze o crestere de 1,3%.

Cercetatorii si-au revizuit deja drastic prognoza din primavara in jos. Germania se afla intr-o criza economica de ceva timp. In 2023, productia economica din cea mai mare economie a Europei a scazut deja cu 0,3%.

„Pe langa slabiciunea economica, schimbarea structurala pune, de asemenea, o presiune asupra economiei germane”, a explicat Geraldine Dany-Knedlik, sefa Departamentului de prognoza si politica economica de la Institutul German de Cercetare Economica (DIW).

„Decarbonizarea, digitalizarea, schimbarile demografice si concurenta sporita din partea companiilor din China au declansat procese de ajustare structurala care diminueaza perspectivele de crestere ale economiei germane”, a mai spus ea.

Institutele vad industria ca fiind sub presiune. Competitivitatea producatorilor de bunuri de capital si a sectoarelor consumatoare de energie sufera din cauza cresterii costurilor energiei si de concurenta crescanda din partea bunurilor industriale de inalta calitate din China, care inlocuiesc exporturile germane pe pietele mondiale. Exista o lipsa de comenzi. Camera Germana de Industrie si Comert este, de asemenea, foarte ingrijorata de situatia economica din Germania.

„Conditiile economice din Germania fac activitatile antreprenoriale din ce in ce mai neatractive. Mutarile de productie si inchiderile de afaceri sunt in crestere, investitiile lipsesc. Ne confruntam cu stagnare in loc de crestere”, a subliniat presedintele DIHK, Peter Adrian.

Nivelul ridicat al ratelor dobanzilor si marea incertitudine economica si geopolitica sunt probabil motivele care au pus sub presiune atat investitiile corporative, cat si inclinatia de a cumpara a gospodariilor private.

Oficiul Federal de Statistica a anuntat ca industria germana a constructiilor a suferit o scadere a cererii la inceputul celei de-a doua jumatate a anului. Comenzile primite in industria constructiilor au fost cu 5,9 la suta mai slabe in iulie decat in ​​luna precedenta.

De asemenea, este putin probabil ca recesiunea economica persistenta sa lase neatinsa piata muncii. Potrivit prognozei comune, rata somajului este de asteptat sa creasca la sase procente anul acesta si anul viitor. Spre comparatie, in 2023 a fost de 5,7 la suta. Nu se preconizeaza ca aceasta cifra va fi atinsa din nou pana in 2026.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Alegerile prezidentiale si parlamentare 2024. Calendarul si informatii despre votul in diaspora

Guvernul Romaniei a stabilit calendarul pentru alegerile parlamentare si prezidentiale din 2024. Alegerile parlamentare vor…

11 minute ago

Cum se impaca „familia traditionala” cu o femeie presedinte? Lasconi: „Barbatul este capul dar femeia este gatul”

Intr-un interviu acordat joi postului Pro TV, Elena Lasconi a fost intrebata cum se impaca…

7 ore ago

Rompetrol contesta la Curtea Constitutionala masurile fiscale ale statului. Taxa de solidaritate in vizor

Rompetrol a decis sa conteste la Curtea Constitutionala taxa de solidaritate impusa de stat in…

7 ore ago

Ciolacu anunta ca si dupa alegeri va ramane la putere: „Guvernarea va fi tot PSD-PNL. S-a terminat epoca in care schimbam prim-ministri anual”

Premierul PSD Marcel Ciolacu a anuntat, miercuri seara, ca PSD va ramane la putere indiferent…

8 ore ago

Romania isi arata sprijinul pentru drepturile femeilor in Afganistan in cadrul unei initiative internationale

Romania si-a reafirmat angajamentul fata de drepturile omului, alaturandu-se initiativelor internationale care cer tragerea la…

6 ore ago