Economia Germaniei a depasit-o pe cea a Japoniei, insa o alta tara vine puternic din urma si le va depasi pe ambele in acest deceniu
Odata prognozata ca fiind cea mai mare economie a lumii, Japonia a coborat anul trecut sub Germania, ajungand pe locul patru, potrivit datelor oficiale prezentate joi, desi se estimeaza ca India le va depasi pe ambele in acest deceniu, informeaza AFP.
In ciuda cresterii de 1,9%, produsul intern brut nominal al Japoniei in 2023, in dolari, a fost de 4.200 de miliarde de dolari, potrivit datelor guvernamentale, fata de 4.500 de miliarde de dolari pentru Germania, conform cifrelor publicate luna trecuta in aceasta tara.
Schimbarea pozitiilor reflecta in principal scaderea puternica a yenului in raport cu dolarul, mai degraba decat faptul ca economia germana – care s-a contractat cu 0,3% in 2023 – a depasit Japonia, au spus economistii.
Moneda japoneza s-a prabusit cu aproape o cincime in 2022 si 2023 fata de moneda americana, inclusiv cu aproximativ sapte procente anul trecut.
Acest lucru a fost cauzat in parte de faptul ca, in efortul de a stimula preturile, Banca Japoniei a mentinut ratele negative ale dobanzii, spre deosebire de alte banci centrale importante care au crescut costurile de imprumut pentru a combate inflatia in crestere.
Producatorii germani, care depind in mare masura de exporturi, au fost loviti in special de cresterea preturilor la energie in urma invaziei Rusiei in Ucraina.
Cea mai mare economie europeana a fost, de asemenea, afectata de cresterea ratelor dobanzilor in zona euro de catre Banca Centrala Europeana, precum si de incertitudinile legate de bugetul sau si de lipsa cronica de forta de munca calificata.
Japonia este, de asemenea, puternic dependenta de exporturi, in special de automobile, desi yenul slab – ceea ce face ca exporturile sa fie mai ieftine – a ajutat marile firme, precum Toyota, sa compenseze slabiciunea de pe piete cheie precum China.
Dar sufera mai mult decat Germania in ceea ce priveste deficitul de forta de munca, deoarece populatia sa scade si ratele de natalitate raman scazute, iar economistii se asteapta ca decalajul dintre cele doua economii sa se adanceasca.
Datele de joi au aratat ca economia Japoniei s-a contractat cu 0,1% ajustat fata de trimestrul precedent in ultimele trei luni din 2023, ratand asteptarile pietei de crestere de 0,2%.
De asemenea, cresterea pentru al treilea trimestru a fost revizuita in scadere la 0,8% negativ, ceea ce inseamna ca Japonia a intrat in recesiune tehnica in a doua jumatate a anului 2023.
„La fel ca Japonia, populatia Germaniei este in scadere, dar cu toate acestea a obtinut o crestere economica constanta”, a declarat Toshihiro Nagahama, economist la Dai-ichi Life Research Institute.
„Acest lucru se datoreaza faptului ca, in special incepand cu anii 2000, autoritatile guvernamentale din Germania au implementat in mod activ politici pentru a crea un mediu care sa faciliteze activitatea companiilor in tara”, a spus el.
In timpul anilor de boom economic din anii ’70 si ’80, unii preconizau ca Japonia va deveni cea mai mare economie a lumii.
Insa explozia catastrofala a bulei activelor japoneze la inceputul anilor ’90 a dus la cateva „decenii pierdute” de stagnare economica si deflatie.
Cand, in 2010, Japonia a fost depasita pe locul doi de rivalul asiatic, China, a carei economie este acum de aproximativ patru ori mai mare, acest lucru a provocat o reflectie majora.
Desi este in mare parte un produs al alunecarii yenului, faptul ca Japonia a ramas in urma Germaniei va fi totusi o lovitura pentru stima de sine a Japoniei si va spori presiunea asupra premierului nepopular Fumio Kishida.
O umilinta si mai mare va urma, deoarece se preconizeaza ca India, aflata in plina expansiune, va depasi Japonia in 2026 si Germania in 2027 in ceea ce priveste productia – desi nu si in ceea ce priveste PIB-ul pe cap de locuitor – potrivit Fondului Monetar International.
Germania si Japonia „se micsoreaza in ceea ce priveste contributia la cresterea globala in favoarea celor cu o crestere mai rapida… deoarece productivitatea lor este deja foarte ridicata si este foarte greu sa o creasca”, a declarat economistul Natixis Alicia Garcia-Herrero.
„Desigur, atat Germania, cat si Japonia ar putea lua masuri pentru a atenua acest lucru. Cea mai evidenta este sa permita mai multa imigratie sau sa creasca rata de fertilitate”, a declarat ea pentru AFP.
Japonia „nu a facut progrese in ceea ce priveste cresterea propriului potential de crestere”, a afirmat cotidianul financiar japonez Nikkei intr-un editorial recent: „Aceasta situatie ar trebui sa fie luata ca un semnal de alarma pentru a accelera reformele economice neglijate”.