Banca Mondiala preconizeaza ca economia globala va incetini pentru al treilea an consecutiv in 2024, relateaza Euronews.
Economia mondiala va atinge un record sumbru pana la sfarsitul anului 2024: cea mai lenta jumatate de decada de crestere a PIB-ului din ultimii 30 de ani, potrivit celui mai recent raport al Bancii Mondiale privind perspectivele economice globale.
Performantele economice din prima jumatate a anilor 2020 sunt pe cale sa fie chiar mai proaste decat cele inregistrate in urma crizei financiare si a altor recesiuni de la inceputul anilor 1990, sugereaza raportul publicat marti.
In pofida faptului ca se preconizeaza o incetinire a cresterii globale pentru al treilea an consecutiv (de la 2,6% anul trecut la 2,4% in 2024), organizatia cu sediul la Washington este increzatoare ca economia mondiala se afla intr-o situatie mai buna decat in urma cu un an.
Aceasta considera ca perspectiva unei recesiuni globale s-a indepartat, in mare parte datorita fortei economiei americane. Cu toate acestea, avertizeaza ca tensiunile geopolitice in crestere, in special ca urmare a razboiului dintre Israel si Hamas si a conflictului din Ucraina, reprezinta un risc de crestere si mai slaba.
„Fara o corectie majora a cursului, anii 2020 vor ramane in istorie ca un deceniu de oportunitati irosite”, a declarat economistul-sef al Bancii Mondiale, Indermit Gill.
„Cresterea pe termen scurt va ramane slaba, lasand multe tari in curs de dezvoltare, in special cele mai sarace, blocate intr-o capcana: cu niveluri paralizante de indatorare si cu un acces fragil la hrana pentru aproape una din trei persoane”, a adaugat el.
Acest lucru ar obstructiona progresul in privinta multor prioritati globale, inclusiv in ceea ce priveste schimbarile climatice, a spus el. Cu toate acestea, Gill crede ca exista inca oportunitati de a schimba situatia.
Banca Mondiala preconizeaza ca zona euro, formata din 20 de natiuni, va creste cu 0,7% in acest an, o imbunatatire modesta fata de expansiunea de 0,4% de anul trecut.
Institutia financiara internationala se asteapta ca cresterea economica din SUA – tara care a condus in 2023, cu o crestere de 2,5% – sa incetineasca la 1,6% in acest an, deoarece ratele mai mari ale dobanzilor slabesc imprumuturile si cheltuielile.
Economia Chinei, a doua ca marime din lume, este prognozata sa creasca cu 4,5% in acest an si cu 4,3% in 2025, in scadere drastica fata de 5,2% anul trecut.
Economia chineza, care timp de decenii a fost un motor principal al cresterii globale, s-a oprit in ultimii ani. Piata sa imobiliara supraevaluata a facut implozie, consumatorii sunt descurajati, somajul in randul tinerilor este galopant, iar populatia imbatraneste, ceea ce diminueaza capacitatea de crestere.
Este posibil ca scaderea cresterii in China sa afecteze tarile in curs de dezvoltare care aprovizioneaza piata chineza cu marfuri. Printre acestea se numara Africa de Sud, producatoare de carbune, si Chile, exportatoare de cupru.
Intrat in mod neasteptat in Parlament, in urma cu patru ani, cand institutele de sondare…
La o intalnire la Budapesta, liderii Uniunii Europene au discutat despre posibilitatea de a continua…
Presedintele Klaus Iohannis a participat, joi si vineri, la reuniunea informala a Consiliului European, care…
Industria auto germana continua sa prezinte simptome de criza, si anunta disponibilizari in masa. In…
Un numar record de cetateni nord-coreeni au sosit in Rusia in al treilea trimestru al…
Fostul comisar-sef din cadrul IGPR Marius Badea, acuzat de mai multe fapte, intre care instigare…