Economia mondiala va incetini anul viitor din cauza inflatiei, a ratelor ridicate si a razboiului, potrivit OCDE
Economia mondiala, care s-a dovedit surprinzator de rezistenta in acest an, se asteapta ca anul viitor sa se clatine sub presiunea razboaielor, a inflatiei inca ridicate si a ratelor ridicate ale dobanzilor, relateaza Associated Press.
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, cu sediul la Paris, a estimat miercuri ca cresterea internationala va incetini la 2,7% in 2024, de la un ritm asteptat de 2,9% in acest an. Aceasta ar insemna cea mai mica crestere de la anul pandemic 2020.
Un factor cheie este faptul ca OCDE se asteapta ca cele mai mari doua economii ale lumii, Statele Unite si China, sa incetineasca anul viitor. Se preconizeaza ca economia americana va creste cu doar 1,5% in 2024, de la 2,4% in 2023, in conditiile in care majorarile de dobanda ale Rezervei Federale – 11 dintre ele operate din martie 2022 incoace – continua sa limiteze cresterea.
Ratele mai mari ale Fed au facut ca imprumuturile sa fie mult mai scumpe pentru consumatori si intreprinderi si, in acest proces, au contribuit la incetinirea inflatiei de la varful de patru decenii atins in 2022. OCDE prevede ca inflatia din SUA va scadea de la 3,9% in acest an la 2,8% in 2024 si la 2,2% in 2025, cu putin peste nivelul tinta de 2% al Fed.
Economia chineza, afectata de o criza imobiliara distructiva, de cresterea somajului si de incetinirea exporturilor, ar urma sa inregistreze o crestere de 4,7% in 2024, in scadere de la 5,2% in acest an. In China, „cresterea consumului va ramane probabil moderata din cauza perspectivelor mai sumbre privind crearea de locuri de munca si a incertitudinii crescute″, a precizat OCDE.
De asemenea, este probabil sa contribuie la o incetinire globala si cele 20 de tari care au in comun moneda euro. Acestea au fost afectate de cresterea ratelor dobanzilor si de saltul preturilor la energie care a urmat invaziei Rusiei in Ucraina. OCDE se asteapta ca anul viitor cresterea colectiva a zonei euro sa se ridice la 0,9% – slaba, dar totusi o imbunatatire fata de o crestere de 0,6% preconizata pentru 2023.
Economia mondiala a indurat un soc dupa altul de la inceputul anului 2020 – eruptia COVID-19, o crestere a inflatiei, razboiul Moscovei impotriva Ucrainei si ratele dureros de ridicate ale imprumuturilor pe masura ce bancile centrale au actionat agresiv pentru a combate accelerarea preturilor de consum.
Cu toate acestea, expansiunea economica s-a dovedit neasteptat de robusta. In urma cu un an, OCDE preconiza o crestere globala de 2,2% pentru 2023. Aceasta prognoza s-a dovedit a fi prea pesimista.
„Cresterea a fost mai puternica decat se astepta pana acum in 2023″, a anuntat OCDE in raportul sau, „dar acum se tempereaza pe masura ce se resimte tot mai mult impactul conditiilor financiare mai stricte, al cresterii slabe a comertului si al scaderii increderii intreprinderilor si consumatorilor”, se mai arata in raport.