SUA s-ar putea confrunta cu un dublu soc daca Trump devine presedinte pentru a doua oara, a declarat economistul laureat al Premiului Nobel Paul Krugman, relateaza Business Insider.
Economistul a indicat planul fostului presedinte de a creste tarifele pentru aproape toate bunurile importate, precum si planul sau de a efectua „cea mai mare deportare din istoria tarii noastre”.
Aceste doua politici ar putea avea consecinte mari pentru SUA, a spus Krugman. Planul tarifar al lui Trump – care include tarife de pana la 20 % pentru toate importurile si un tarif de 60% pentru bunurile chinezesti – se preconizeaza ca va duce in mare masura la cresterea preturilor, cea mai mare parte a poverii revenind celor mai saraci 80% dintre americani, potrivit unei analize a Institutului Peterson pentru Economie Internationala.
Planul economic general al lui Trump este, de asemenea, considerat a fi mai inflationist decat cel al lui Harris. Un sondaj realizat de Financial Times si Universitatea din Chicago a aratat ca 70% dintre economistii intervievati credeau ca planul economic al lui Trump ar exercita o presiune mai mare asupra preturilor decat cel al lui Harris, a remarcat Krugman.
„Problema tarifelor este enorma. Vorbim despre o ruptura radicala nu doar cu politica economica recenta, ci despre o ruptura radicala cu 90 de ani de sprijin american pentru … cresterea comertului. Vorbim despre un soc inflationist care este mai mare decat aproape orice altceva ce s-ar putea face prin politica federala”, a spus Krugman.
De asemenea, expertii au luat in considerare planurile lui Trump de a intensifica deportarile. O operatiune unica de indepartare a celor 13 milioane de imigranti fara documente care traiesc in SUA ar costa cel putin 315 miliarde de dolari, iar costul total pe parcursul urmatorului deceniu s-ar ridica probabil la 968 de miliarde de dolari, potrivit unei analize a Consiliului american pentru imigratie.
Anterior, Krugman a sustinut ca imigratia ofera un impuls urias economiei si pietei muncii. Acest lucru se datoreaza faptului ca lucratorii imigranti se adauga la oferta de forta de munca, contribuie la cresterea salariilor si, eventual, chiar ajuta la mentinerea inflatiei, a scris el intr-un editorial pentru New York Times.
„Asadar, chestiunea tarifelor, combinata cu deportarea in masa reprezinta socuri negative foarte, foarte mari pentru economie”, a adaugat el.
Aceasta opinie difera de cea a unor americani, majoritatea dintre acestia considerandu-l pe Trump mai bun decat Harris in ceea ce priveste problemele economice. Intr-un sondaj recent al Wall Street Journal, peste 50% dintre alegatorii intervievati au declarat ca Trump a fost „cel mai capabil sa se ocupe” de economie, comparativ cu aproximativ 40% dintre alegatori care au spus ca Harris a fost mai capabila.
„Diferitele sondaje de opinie ofera povesti diferite”, a declarat Krugman. „Economistii, atat cei din mediul academic, cat si cei din mediul de afaceri, sunt in majoritate covarsitoare de parere ca Trump va fi mult mai rau pentru economie, in special in ceea ce priveste inflatia”, a mai spus el.
Economia ramane pe o baza solida, cu o inflatie care s-a racit puternic de la maximele atinse si care se apropie de tinta de 2% a Fed. Asteptarile privind inflatia pe un an au fost de 3%, conform celui mai recent sondaj al Rezervei Federale privind asteptarile consumatorilor.
Scandalul privind prezenta controversatei afaceriste Mihaela Neagu intre Paul Stanescu si Sorin Grindeanu la dezbaterea…
Liderul rus Vladimir Putin nu este interesat de incheierea razboiului Rusia-Ucraina prin negocieri si are…
Biroul de presa al Guvernului a transmis vineri un comunicat in legatura cu solicitarile publice…
In acest an, in Germania s-a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de deportari ale…
Cumpararea de voturi a fost o preocupare majora in alegerile parlamentare din Bulgaria, presedintele Rumen…
DNA a anuntat vineri retinerea a trei persoane din Craiova (managerul al Serviciului de Ambulanta…