Economist de top: „Razboiul din Ucraina este singurul care impiedica Rusia sa intre intr-o recesiune catastrofala, dar aceasta e doar o solutie temporara”
Rusia ar fi intrat in recesiune pana acum daca nu ar fi fost bugetul de razboi ridicat al natiunii, au declarat economisti de top pentru revista Business Insider. Cheltuielile de razboi sustin economia, care devine din ce in ce mai supraincalzita, au adaugat ei.
Potrivit lui Jay Zagorsky, economist si profesor de piete la Questrom School of Business a Universitatii din Boston, invazia Ucrainei este probabil singurul lucru care impiedica tara sa intre intr-o recesiune catastrofala.
Acest lucru se datoreaza faptului ca puternicul buget militar al Rusiei sprijina economia sa in declin. Dar aceasta este o solutie temporara pentru problemele economice tot mai mari ale Moscovei, a declarat el pentru Business Insider. Printre dilemele cu care se confrunta Kremlinul se numara cresterea in spirala a inflatiei si persistenta problemelor valutare si bugetare.
„In acest moment, economia rusa este sustinuta de sume mari de cheltuieli guvernamentale, astfel incat nu va exista o incetinire in niciun sector al economiei din care guvernul rus cumpara provizii”, a declarat Zagorsky, aratand ca Kremlinul cumpara uniforme, bocanci, munitie si alimente ca parte a eforturilor sale de razboi impotriva Ucrainei. „Asadar, daca nu ar fi razboi, da, cred ca ar exista o recesiune imediata, cu efecte dezastruoase.”
In timp ce razboiul continua, momentul unei recesiuni este incert, potrivit lui Iuri Gorodnicenko, economist si profesor la Universitatea California-Berkeley, care vede, de asemenea, probleme in perspectiva pentru Rusia.
Se pare ca natiunea pune deoparte anul viitor o suma record de 13 200 de miliarde de ruble pentru bugetul sau de aparare, ceea ce ar trebui sa contribuie la stimularea economiei sale. Cu toate acestea, acest tip de cheltuieli monstruoase nu poate continua la nesfarsit, a spus Gorodnicenko.
„Cu banii guvernului, ei pot mentine economia pe linia de plutire, dar la un moment dat guvernul va ramane fara bani, asa ca va trebui sa se opreasca si vor avea o recesiune”, a adaugat el.
Exista multe steaguri rosii fluturand in interiorul economiei Rusiei. Inflatia este una dintre cele mai mari probleme, a spus Zagorsky. Potrivit serviciului oficial de statistica al Rusiei, preturile de consum au crescut cu 9% fata de anul precedent in luna august.
Cu toate acestea, Zagorsky a speculat ca inflatia ar putea fi mult mai mare decat atat. Banca Rusiei a majorat ratele la 19% in septembrie – cel mai ridicat nivel de cand a inceput invazia din Ucraina – ceea ce a determinat bancherii centrali sa ia masuri de politica de urgenta.
„Acest lucru imi sugereaza ca inflatia ar putea fi, de fapt, mult mai mare, iar cifrele sunt putin subestimate”, a declarat Zagorsky, amintind de practica Uniunii Sovietice de a subestima cifrele privind inflatia in timpul Razboiului Rece.
Economia Rusiei este, de asemenea, afectata de probleme valutare, a declarat Gorodnicenko, mentionand accesul limitat al Rusiei la dolar ca urmare a sanctiunilor occidentale. Acest lucru a ingreunat capacitatea Moscovei de a face comert, in special pentru petrol si produse petroliere, care reprezinta o parte semnificativa din veniturile sale totale.
Rusia a apelat la monede alternative, cum ar fi yuanul chinezesc, pentru a-si consolida bilantul si pentru a mentine comertul. In prezent, insa, chiar si acest sector este in criza, firmele chineze ezitand din ce in ce mai mult sa faca afaceri cu Rusia de teama sa nu fie vizate de sanctiuni secundare din partea SUA si a altor state occidentale.
„Rusia face mai putine vanzari catre China sau primeste mai putin pentru orice volum, volume fizice pe care le trimite in China. Toti acestia sunt factori care contribuie la problemele economice din Rusia”, a declarat Gorodnicenko.
„Rusia nu se confrunta doar cu o reducere a cererii pentru produsul sau, ci si cu o scadere destul de dramatica a pretului. Aceasta este un fel de dubla lovitura”, a declarat Zagorsky. „Pentru mine, este o poveste destul de simpla. Intrebarea este cat de mult poate economia rusa sa reziste in fata acestor mari obstacole?”