In America, numai taxele si moartea sunt sigure, iar in bugetul Romaniei, cresterile salariale si reducerile de taxe, insa pentru o crestere sustenabila a economiei, de 5% pe an, este nevoie de reforme structurale, a declarat, joi, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, la conferinta „Emerging Funding for the Real Economy”.
„Daca Romania vrea sa se modernizeze si sa devina o tara europeana si daca vrem ca economia sa creasca sustenabil cu 5% trebuie sa luam toate aceste masuri (din Strategia „Romania Competitiva” — n.r.). Exista vreun partid politic care sa respinga aceste masuri? Nu. Toti le au pe hartie. Unde sunt banii? Iar aici este veriga lipsa. Nu este suficient sa spunem ca vrem sa facem asta si asta si aceea, daca nu avem un buget atasat. Asa ca va rog sa imi aratati bani, cum spun americanii. Iar aici vine partea mai grea. Daca iei toate masurile propuse de Guvern, de acest Guvern sau de opozitie, si le pui pe harta pana in 2020 trebuie sa adaugi 12 miliarde de euro pentru reduceri de taxe si cresteri salariale, iar pentru aceste masuri (din strategie n.r.) este nevoie de 18 miliarde de euro. Bugetul, in cel mai bun scenariu pana in 2020, va avea o crestere de 15 miliarde de euro. Deci proiectam o crestere a bugetului de 15 miliarde, dar 12 sunt promise. Cum spun americanii: numai taxele si moartea sunt certe. In bugetul Romaniei, numai cresterile salariale si reducerile de taxe sunt certe”, a explicat Valentin Lazea, citat de Agerpres.
Economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei sustine ca in ultimii 27 de ani toate guvernele au avut o sarcina usoara si au promis sindicatelor cresteri salariale, iar pentru angajatori reduceri de taxe.
Programul „Romania Competitiva” este o strategie care isi propune sa raspunda principalelor provocari ale Romanie de dupa aderarea la Uniunea Europeana si NATO. Principala provocare este convergenta cat mai rapida cu tarile din Europa Occidentala.
Potrivit lui Lazea, potentialul de crestere economica a Romaniei este in jur de 3%, iar daca se inregistreaza cresteri mai mari, aceasta este din cauza unor stimuli fiscali, fapt care nu este sustenabil pe termen lung. Cu toate acestea, Lazea sustine ca economia poate creste sustenabil cu 5% pe an daca este implementat un program de reforme sustenabile.
La randul sau, Dan Matei, director general in Ministerul Finantelor Publice, a spus ca salariile din Romania au un ritm de crestere dintre cele mai mari din Europa si ca pe termen lung ar putea sa apara probleme daca ritmul se mentine.
„Pe partea de cheltuieli de capital nu este o problema cu bugetarea din punct de vedere al spatiului fiscal. Problema e mai degraba cu prioritizarea si sigur partea de fonduri europene ar putea fi folosita mai mult. Referitor la intrebarea dumneavoastra cu sectoarele care sunt supraincalzite si asa mai departe, intr-adevar salariile poate cresc cel mai repede in Europa ca ritm si am putea vedea asta in costul fortei de munca si ar fi o problema pe termen lung, daca ritmul va fi mentinut pentru o perioada lunga de timp”, a precizat Dan Matei.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan va veni cu o propunere de inghetare a conflictului din…
Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a vizitat in cantonament echipa nationala a acestei tari si…
Fortele de aparare aeriana din regiunea Moscova au fost active in cursul noptii de 18…
Consiliul Federatiei de la Kremlin a anuntat ca ridicarea interdictiei privind loviturile cu raza lunga…
In cadrul emisiunii „Romania de poveste“, realizatorii de la Romania TV au rulat pe burtiera…
Presedintele rus Vladimir Putin se confrunta cu un cosmar economic in timp ce natiunea se…