Editorial „The Telegraph”: Statele Unite se indreapta spre un razboi civil
Unul dintre cei mai reputati editorialisti ai publicatiei britanice The Telegraph, Tim Stanley, a scris duminica un articol de opinie care, dupa recentele declaratii ale fostului presedinte Trump, care a amenintat ca suporterii sai „nu vor accepta” o eventuala condamnare a sa la inchisoare si s-ar putea sa rabufneasca violent, pare mai actual ca niciodata.
„Cand s-a auzit la radioul masinii vestea despre verdictul lui Trump, aproape ca a trebuit sa trag pe dreapta. M-am gandit: „Acesta este Fort Sumter.” La fel ca atunci cand Sudul a decis sa bombardeze un fort detinut de nordici in 1861, am simtit ca a fost primul foc de arma, fara intoarcere, tras intr-un razboi civil inevitabil.
De ce am fost atat de socat? Stiam ca acest lucru urma sa se intample de saptamani intregi, iar incercarile lui Donald J. Trump abia daca au miscat sondajele. Dar publicul american a spus intotdeauna ca o condamnare este importanta, pentru ca schimba natura alegerilor.
Doua lucruri oribile pot fi adevarate in acelasi timp. Trump a guvernat in mod intempestiv, a pierdut alegerile din 2020, a refuzat sa-si recunoasca infrangerea si a fost cel putin sursa de inspiratie pentru insurectia ratata de pe 6 ianuarie 2021.
Democratii au avut toate sansele sa nominalizeze o alternativa competenta in 2020. In schimb, l-au ales pe Joe Biden, un zombie pe care nu l-au putut convinge sa se dea la o parte in 2024. Departe de a unifica tara, el l-a readus pe Trump in competitie.
Neincrezatori ca il pot invinge la urne, democratii s-au indreptat catre tribunale, atacand fiecare aspect imaginabil al carierei sale – de la sex la afaceri si pana la gestionarea defectuoasa a documentelor de la Casa Alba – in mai multe state. Strategia a fost absurda. De obicei, este rezervata gangsterilor precum Al Capone.
Asa ca nu, nu, nu am fost pregatit psihologic pentru o condamnare in New York, deoarece cazul nu ar fi trebuit sa fie intentat niciodata; falsificarea documentelor de afaceri nu ar fi trebuit sa fie legata de influentarea alegerilor; iar Stormy Daniels nu ar fi trebuit sa depuna niciodata o marturie irelevanta pentru caz.
Totul parea atat de absurd. Expertii juridici spun acum ca este foarte putin probabil ca sentinta, care va fi pronuntata la 11 iulie, sa includa inchisoarea – dar daca inchisoarea este posibila, as paria pe ea. Este clar ca scopul acestui exercitiu nu este acela de a demonstra banalul lucru ca nimeni nu este mai presus de lege. Este de a-l impiedica pe Trump sa mai serveasca inca un mandat complet.
Campania sa nu se va incheia; s-ar putea sa ajunga sa candideze la presedintie in timp ce i se interzice sa voteze. Trump a promis ca va face apel: daca va ajunge la Casa Alba, nu se va putea apoi gratia singur, deoarece acesta este un caz statal, nu federal. Pana atunci, doamna Daniels va fi oricum cea mai mica dintre problemele sale. Probabil ca vor fi inceput deja trei noi procese penale. Trump spera ca doar Curtea Suprema il va scuti de unul dintre ele; puterile sale de autogratiere prezidentiala vor fi testate in celelalte.
Oricum ar fi, avand in vedere cat de usor a fost gasit vinovat la New York pentru acuzatii atat de puerile, ne putem astepta ca el sa se confrunte cu un pericol juridic continuu si agresiv.
Pe scurt, alegerile din noiembrie sunt cristalizate in minte ca fiind nu despre locuri de munca sau razboi, ci un referendum despre daca Trump ar trebui sau nu sa fie in inchisoare. Oricare ar fi rezultatul, America va pierde. Fie ca primeste un presedinte cu cazier, ceea ce ar fi o umilinta nationala, fie ca Trump este invins, striga frauda, face inchisoare si se declanseaza violente din partea sustinatorilor sai. Cei care cred ca se poate restabili normalitatea prin inchiderea lui Trump isi fac iluzii.
A existat deja o revolta pe 6 ianuarie, care a aruncat mintile inapoi la ce a fost mai rau in anii 1960 sau la vara rosie rasista din 1919. Patru presedinti au fost asasinati anterior. Suprematia alba a aruncat in aer cladiri si a impuscat copii de scoala.
Comparand anul 2024 cu razboiul civil din 1861-1865, risc nu doar o hiperbola, ci si un sacrilegiu, deoarece marea cauza a abolirii sclaviei este absenta – iar conflictul este mai greu de definit decat cel dintre Confederati si Uniune. Dar este rural vs. urban, muncitor vs. educat, crestin vs. secular, cu probleme – cum ar fi avortul sau imigratia – care determina identitatea si sfideaza compromisul. Cele doua parti ale natiunii se urasc reciproc.
Dati vina pe Trump pentru asta, bine. Dar democratii au ridicat miza numindu-l un dictator in devenire, lasand sa se inteleaga ca un al doilea mandat ar marca sfarsitul republicii. Si, etichetandu-l acum ca fiind un infractor, au ridicat si mai mult miza.
De ce exista aceasta ura speciala pentru el imi scapa. Cel mai mortal lucru pe care il poate face un presedinte este sa intre in razboi, insa Trump l-a evitat – in timp ce George W Bush a declarat doua, a ucis milioane de oameni si este, aparent, chipul acceptabil al Partidului Republican. Realitatea este mai putin importanta decat perceptia. Oamenii lui Trump il ataca pe Biden ca pe un esec de extrema stanga, dar acesta copiaza politicile lui Trump la granita, iar economia merge bine.
O irationalitate intra in politica occidentala. Un film recent al lui Alex Garland, Civil War (Razboiul civil), descrie o America sfasiata in mai multe factiuni – si a fost criticat pentru ca nu a spus cum a inceput conflictul. Dar lupta este ideea. Toata furia noastra fara minte trebuie sa se duca undeva, cautand supapa de eliberare a violentei sanctionate, dirijata de logica retoricii salbatice. In anii 1850, America a fost martora unor crime profetice, dar alegerile din 1860 au fost cele care au declansat razboiul total – deoarece Sudul credea ca candidatul republican Abraham Lincoln era diavolul si ca victoria sa reprezenta o amenintare existentiala.
Lincoln l-ar fi dispretuit pe Trump, dar ar fi recunoscut in acelasi timp in pericolul actual dorinta de moarte care i-a bantuit tara inca de la nasterea ei. El observa candva ca o tara atat de binecuvantata de geografie si talent nu ar putea fi cucerita niciodata de straini. „Ca natiune de oameni liberi, trebuie sa traim in toate timpurile sau sa murim prin sinucidere”.