Efect devastator pentru Romania la Bruxelles al ordonantei negre. Liderii UE: „Urmarim cu foarte mare ingrijorare evolutiile”

news

Comisia Europeana a avertizat miercuri Romania in legatura cu regresele in lupta impotriva coruptiei dupa ce guvernul de la Bucuresti a dezincriminat o serie de infractiuni legate de coruptie, transmite agentia Reuters, potrivit Agerpres.

„Lupta impotriva coruptiei trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata. Urmarim cu foarte mare ingrijorare evolutiile recente din Romania”, au transmis, intr-un comunicat comun, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans.

Textul integral al declaratiei Comisiei Europene:

„Lupta impotriva coruptiei trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata. Urmarim cu foarte mare ingrijorare evolutiile recente din Romania.

Ireversibilitatea progreselor realizate in lupta impotriva coruptiei este esentiala pentru a permite Comisiei Europene sa ia in considerare eliminarea treptata a monitorizarii Romaniei in cadrul mecanismului de cooperare si verificare (MCV).

Raportul Comisiei privind Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV) publicat saptamana trecuta, a salutat bilantul pozitiv realizat de catre procurorii si judecatorii din Romania in abordarea coruptiei la nivel inalt. Totodata a precizat ca orice alte masuri care submineaza acest progres, sau au ca efect slabirea sau restrangerea domeniul de aplicare al coruptiei ca infractiune va avea impact asupra evaluarilor viitoare.

In acest context Comisia Europeana atrage atentia asupra posibilelor regrese si va examina in detaliu ordonantele de urgenta privind Codul penal si Legea cu privire la gratieri”.

In sedinta de Guvern de marti seara, Cabinetul Grindeanu a adoptat, in secret si fara a astepta avizul Consiliului Superior al Magistraturii, ordonanta de urgenta de modificare a Codului penal si Codului de procedura penala in sensul dezincriminarii partiale a unor infractiuni. Unele din prevederile Ordonantei, cele care modifica Codul de procedura penala, au intrat deja in vigoare, imediat dupa publicarea, la ora 1.00, a actului normativ in Monitorul Oficial. Alte prevederi, cele referitoare la dezincriminarea unor infractuiuni, intra in vigoare in 10 zile.

In aceeasi sedinta, Guvernul a adoptat proiectul de lege privind gratierea, proiect care a fost trimis deja Parlamentului spre dezbatere.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: