Efect pervers: Preconizata victorie a Kamalei Harris incetineste imprumutul G7 de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina
Popularitatea in crestere a candidatului la presedintia SUA Kamala Harris a redus perspectivele unui acord rapid asupra conditiilor acordarii unui imprumut Ucrainei in valoare de 50 de miliarde de dolari, relateaza Politico, citand oficiali UE.
Inainte ca presedintele Joe Biden sa renunte la cursa pentru Casa Alba, perspectiva unei presedintii a lui Donald Trump i-a determinat pe diplomatii de ambele maluri ale Atlanticului sa lase deoparte diferentele pentru a finaliza procesul de imprumut pana la sfarsitul anului.
Dar perspectiva ca Harris sa castige a scos din discutie o parte din urgenta. Desi oficialii se temeau ca Trump va renunta la acordul de imprumut si va reduce ajutorul pentru Ucraina, ei cred ca este putin probabil ca Harris sa faca asa ceva si ca are de fapt sanse sa castige cursa prezidentiala.
Ca urmare, a aparut o ruptura intre UE si SUA cu privire la detaliile imprumutului, care va fi rambursat cu profituri din investirea activelor rusesti inghetate, au declarat doi oficiali UE care cunosc negocierile.
„Intreaga idee a fost sa protejam (ajutorul Ucrainei) de Trump, dar acum situatia cu Harris este alta”, a spus unul dintre oficiali, care, ca si ceilalti, a dorit sa ramana anonim.
Imprumutul pentru Ucraina a fost convenit la nivelul grupului G7 in iunie, dar UE si SUA continua sa nu fie de acord cu privire la o serie de detalii.
Intrucat marea majoritate a bunurilor inghetate dupa invazia rusa a Ucrainei din februarie 2022 se afla in Europa, Washingtonul cere UE sa se asigure ca acestea raman inghetate pana cand Moscova plateste Ucrainei reparatii postbelice.
Dar aceasta cerinta este dificil de indeplinit de UE, deoarece necesita unanimitate, iar mai multe tari europene se opun.
Discutiile dintre oficialii UE si SUA s-au incheiat luni fara un acord, deoarece delegatia SUA a insistat asupra inghetarii pe termen nedeterminat a activelor rusesti.
Regulile care guverneaza actualele sanctiuni ale UE, care trebuie reinnoite la fiecare sase luni, permit unei tari sa deblocheze activele, ceea ce ar pune in pericol creditul. Acest lucru conteaza, deoarece SUA trebuie sa implice Congresul in orice intelegere referitoare la banii contribuabililor, ceea ce ar putea trage procesul dincolo de termenul limita de sfarsit de an.
In iunie, liderii G7 s-au angajat sa finalizeze lucrarile privind acordul pana la sfarsitul lunii octombrie, pentru a transfera ajutorul pentru Ucraina inainte de alegerile din SUA.