Efectul Olivia Steer: EPIDEMIE de rujeola din cauza nevaccinarii, trei copii au murit
Ministerul Sanatatii anunta ca in Romania au fost inregistrate 675 de cazuri de rujeola in decursul a opt luni, fiind inregistrate trei decese fata de anul trecut cand s-au inregistrat doar sapte cazuri de imbolnavire.
Ministerul Sanatatii anunta ca, in primele opt luni ale acestui an, Romania a inregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeola in 23 de judete. Doi copii au murit, iar un al treilea deces suspect de rujeola a fost inregistrat zilele trecute, dar se asteapta confirmarea finala.
„Comparativ cu anul 2015, cresterea este mai mult decat alarmanta. In tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeola si niciun deces. Ministerul Sanatatii condamna in cei mai duri termeni campaniile iresponsabile impotriva vaccinarii copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, in inmultirea cazurilor de rujeola de zeci de ori intr-un singur an”, transmite ministerul printr-un comunicat de presa, citat de Mediafax.
In Romania, in ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR, sustine institutia.
„Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub varsta de 1 an, adica sub varsta la care se efectueaza vaccinarea impotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acesti copii au murit inutil si fara sens. Intr-o comunitate cu acoperire optima a vaccinarii, toti copii sub 1 an sunt protejati de asa numitul efect de protectie de grup. Mai simplu, cei trei copii decedati ar fi putut fi protejati prin neaparitia rujeolei la copiii mai mari, trecuti de varsta de vaccinare, daca acestia ar fi fost vaccinati”, mai precizeaza Ministerul Sanatatii.
Ministerului Sanatatii face apel catre parinti sa respecte calendarul de vaccinare ROR pentru sanatatea copiilor. In zonele afectate, Institutul National de Sanatate Publica recomanda vaccinarea copiilor la varsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la varsta normala de 1 an.
Unul dintre cei mai vizibili anti-vaccinisti din Romania, vedeta PRO TV Olivia Steer.
Cifrele dezastrului: doar 75% dintre copiii romani nascuti in iulie 2013 au primit vaccinul contra rujeolei-oreionului-rubeolei (ROR), si pentru alte vaccinuri acoperirea scazand sub pragul de siguranta de 80%. Fata de anul precedent, scaderile din 2014 sunt semnificative: intre 2,5% si 4%. Principala cauza este neprezentarea – 28% dintre parintii nu si-au dus copiii la vaccinare -, iar 14,3% dintre ei au refuzat sa-si vaccineze copilul. Numarul romanilor care refuza sa-si vaccineze copilul este in crestere fata de 2013, crestere mai pronuntata la oras: plus 3,2% in 2014 fata de 2013 (sursa: Institutul National de Sanatate Publica).
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook