Efectul publicarii datelor. Vlad Voiculescu: „Toate centrele de vaccinare ale MAPN vor fi deschise publicului”
Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a anuntat, joi, ca Ministerul Apararii Nationale (MApN) isi va deschide pentru public toate centrele de vaccinare.
„Toate centrele de vaccinare ale MAPN vor fi deschise publicului. Felicitari domnului ministru Ciuca pentru o decizie inteleapta!”, a scris Voiculescu pe Facebook.
Aproximativ 33.000 de cadre militare, personal al Ministerului Apararii Nationale, veterani si membri ai familiilor acestora ce au peste 65 de ani sau comorbiditati (inclusi in categoria a II-a a procesului de imunizare) au fost vaccinati anti-COVID, a informat miercuri MApN.
„Pana in prezent, au fost vaccinate aproximativ 19.000 cadre militare si personal civil in activitate in cadrul ministerului. Diferenta pana la 33.000 de persoane, cate au fost imunizate in total, pana in prezent, in centrele MApN este reprezentata de veterani de razboi, pensionari militari si membri de familie eligibili (peste 65 de ani sau cu comorbiditati)”, se mentiona in informarea MApN.
Ministrul Vlad Voiculescu a declarat, miercuri, ca in centrele proprii ale Ministerului Apararii Nationale, membrii familiilor personalului pot fi vaccinati doar daca indeplinesc criteriile de eligibilitate stabilite prin strategie.
Intr-o postare pe Facebook, ministrul Sanatatii nuanteaza informatiile aparute in presa, conform carora „…rudele militarilor si angajatilor din sistem s-au vaccinat separat pentru ca Guvernul a dat o hotarare in ianuarie, semnata de premier si de ministrul Voiculescu”.
Totodata, Voiculescu citeaza textul Hotararii de Guvern nr. 12 din 20 ianuarie, conform careia: „Ministerul Apararii Nationale asigura prin centrele de vaccinare proprii, potrivit criteriilor de eligibilitate stabilite prin strategie, vaccinarea personalului propriu si a membrilor familiilor acestora”.
„‘Potrivit criteriilor de eligibilitate stabilite prin Strategie’. Cu alte cuvinte: nimeni nu ar fi trebuit sa fie vaccinat in afara etapei definite de HG. Cum etapa a III-a nu a inceput inca, niciun membru al familiei vreunui membru a ceea ce se numeste personal esential nu ar fi trebuit sa fie vaccinat, altfel decat daca este peste 65 ani, cu boli cronice sau… tot esential. Deci nu, nici Voiculescu, nici Citu nu au semnat vreodata pentru prioritizarea la vaccinare a vreunei familii al vreunui angajat al statului”, a precizat el.
Voiculescu a mentionat ca aceeasi HG prevedea ca 75% dintre cei vaccinati sa fie persoane vulnerabile.
„Tot in acel HG am insistat si premierul a acceptat ca 75% dintre cei vaccinati sa fie persoane vulnerabile (peste 65 de ani si persoane cu comorbiditati), iar restul – toti restul – sa nu fie peste 25%”, mai afirma ministrul Sanatatii in postare.
Premierul Florin Citu a declarat ca de luni va incepe oficial etapa a treia de vaccinare, cea in care oricine doreste se va putea vaccina impotriva COVID-19, el subliniind totodata ca, in luna aprilie, in Romania vor sosi 3 milioane de doze de la Pfizer. In ceea ce priveste vaccinul de la AstraZeneca, Citu a explicat ca in Romania nu au ajuns doze din lotul a carui administrare a fost suspendata in strainatate.
„Din informatiile pe care le avem in acest moment, lotul respectiv, din care au aparut acele probleme, nu a fost distribuit in Romania. Repet, vom vedea ce decizie vom lua, dar campania de vaccinare merge mai departe. Am anuntat astazi ca primim suplimentar in martie 170.000 de doze de la Pfizer. Dupa cum stiti, in ianuarie am fost de acord sa suplimentam dozele de Pfizer cu 8 milioane, care vor incepe din aprilie, deci nu exista nicio problema pentru Romania sa continue in acelasi ritm campania de vaccinare. Stiti foarte bine ca este o campanie de succes si o facem pentru ca, cu cat vaccinam mai multi oameni, cu atat ne permitem sa tinem economia deschisa, sa revenim la normal mai repede”, a declarat Florin Citu, joi seara, la B1 TV.
Premierul a subliniat ca de luni va incepe cea de-a treia etapa de vaccinare.
„Este cert, de luni incolo incepem etapa a treia. Initial aveam pana la finalul lui martie doar 2,4 milioane de doze de vaccin pe care stiam ca le primim. Acum ar trebui sa fie 2,6 milioane doar in luna martie si initial incepeam cu etapa 3-a. Vom incepe cu etapa a treia, cu toata lumea, de luni, tocmai pentru a ne asigura ca ajungem mai repede la normal”, a sustinut el.
Intrebat de ce in unele zone, cum sunt Timisoara sau Bucuresti, sunt alocate mai putine doze de vaccin, avand in vedere si densitatea populatiei, Citu a precizat ca sunt locuri la vaccinare in cele doua orase mentionate.
„Si aseara am vazut ca erau locuri libere in Bucuresti, vineri am descoperit locuri libere in Timisoara, si cu AstraZeneca si cu Moderna. Oamenii ar trebui sa mearga sa se vaccineze. Sunt locuri. A fost surprinzator ca in Timisoara erau doze suplimentare, dar erau si locuri, a intrat si in carantina. Trebuie mai multa atentie, si a noastra si a oamenilor. Poate ca aceste locuri nu sunt aproape de casa, poate sunt la 10-15 kilometri si atunci cumva poate ca vom putea face si un mecanism flexibil, de a schimba dozele unde e cererea mai mare. Inca nu stiu daca se poate sau cum se poate face, dar problema este ca, daca sunt deja programari intr-un loc, nu stiu cum s-ar face”, a declarat Florin Citu.
De asemenea, Florin Citu a declarat ca in luna aprilie vor sosi 3 milioane de doze de vaccin de la Pfizer.
„In aprilie vom avea 3 milioane de doze de vaccin, doar de la Pfizer, deci lucrurile vor accelera”, a mai declarat primul ministru.