„Egalitate climatica”: 1% din populatie, bogatii planetei, responsabila pentru 16% din emisiile de carbon globale

externe

Cei mai bogati oameni de pe planeta noastra (care reprezinta 1% din populatia globala) genereaza la fel de multe emisii de gaze cu efect de sera ca doua treimi din populatia cea mai saraca a lumii, reprezentand aproximativ 5 miliarde de persoane, potrivit unui raport publicat de Oxfam, informeaza AFP.

Astfel, bogatii nu sunt egali cu saracii nu doar in privinta avutiei, ci si a amprentei de carbon. Iar efortul de a reduce aceste emisii ar trebui sa le revina in primul rand lor, scazand si costurile publice pentru contracararea efectelor nocive ale incalzirii globale. Superbogatii sunt acuzati ca „jefuiesc planeta”, in timp ce saracii platesc pretul, dupa ce raportul Oxfam a evidentiat decalajul dintre amprentele de carbon ale milionarilor si al restului lumii.

„Desi lupta impotriva schimbarilor climatice reprezinta o provocare comuna, unii oameni sunt mai responsabili decat altii, iar politicile guvernamentale trebuie sa fie adaptate in consecinta”, a declarat Max Lawson, coautor al raportului publicat de acest ONG care militeaza impotriva saraciei.

„Cu cat sunteti mai bogat, cu atat este mai usor sa va reduceti emisiile personale si pe cele asociate investitiilor voastre. Nu aveti nevoie de cea de-a treia masina, de a patra vacanta sau sa investiti in industria cimentului”, a spus Max Lawson.

77 milioane de bogati = 5,11 miliarde de saraci, la amprenta de carbon

Raportul intitulat „Egalitate climatica: o planeta pentru cei 99%” se bazeaza pe cercetari compilate de Institutul Mediului Inconjurator din Stockholm (SET) si analizeaza emisiile legate de consumul asociat cu diferite categorii de venituri pana in 2019. Una dintre principalele concluzii consta in faptul ca cei mai bogati oameni ai lumii – reprezentand 1% din populatie, adica 77 milioane de persoane – sunt responsabili pentru 16% din emisiile globale asociate cu consumul lor. Este acelasi procent (16%) inregistrat pentru 66% din populatia cea mai saraca, adica 5,11 miliarde de persoane.

Pragul de venituri pentru cei mai bogati din categoria 1% a fost ajustat in fiecare tara in functie de paritatea puterii de cumparare: de exemplu, in Statele Unite, pragul este de 140.000 de dolari, iar echivalentul kenyan este de aproximativ 40.000 de dolari.

Pornind de la acest etalon, de exemplu in Franta, in 10 ani, cei mai bogati din categoria 1% au emis la fel de mult carbon in fiecare an ca 50% dintre cei mai saraci francezi. De pilda, daca se exclud emisiile asociate investitiilor sale, Bernard Arnault, CEO-ul grupului francez de lux LVMH si totodata cel mai bogat francez din lume, are o amprenta carbon de 1.270 de ori mai mare decat cea a francezului de rand.

Referitor la acest aspect, Max Lawson sustine ca guvernele trebuie sa adopte o politica climatica  prin care persoanele care emit cel mai mult sa fie invitate sa faca sacrificiile cele mai mari. Potrivit acestuia o masura, ca exemplu, ar fi introducerea unei taxe pentru cei care zboara cu avionul de peste 10 ori pe an sau o taxa pe investitii non-ecologice mult mai mare decat taxa pe investitii ecologice.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: