El Nino s-a intors cu vreme extrema: cicloane tropicale frecvente, cresterea temperaturilor pe glob si incalzirea Pacificului de Est

externe

Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica a SUA (NOAA) a declarat ca modelul climatic El Nino este acum in curs de desfasurare, ceea ce aduce amenintarea unor cicloane tropicale mai frecvente in Pacific, cresterea precipitatiilor si inundatiile in anumite parti ale Americii si cresterea temperaturilor pe tot globul, potrivit France 24.

El Nino si omologul sau, La Nina, sunt modele climatice care isi au originea in Oceanul Pacific la fiecare doi pana la sapte ani, in medie, si pot afecta vremea in intreaga lume. Ultimii trei ani au fost dominati de modelul mai rece La Nina, dar El Nino va aduce temperaturi mai calde si conditii meteorologice extreme pe tot globul.

In 2016, ultima data cand un El Nino puternic a fost in plina desfasurare, lumea a cunoscut cel mai cald an din istorie.

NOAA a spus ca exista 56% sanse ca atunci cand acest El Nino va atinge puterea maxima, in mod normal in timpul iernii din emisfera nordica, sa fie un eveniment puternic, ceea ce inseamna ca temperaturile de la suprafata marii din Pacificul de est vor fi cu cel putin 1,5 °C mai mari decat in mod normal.

„Este prea devreme sa spunem cum se va desfasura El Nino, dar daca isi va dezlantui toata puterea in 2024, atunci este foarte probabil ca inca un record de temperatura temperatura globala sa fie depasit”, a spus Richard P. Allan, profesor de stiinte climatice la Universitatea din Reading, Marea Britanie.

De asemenea, este asteptata o crestere a evenimentelor meteorologice extreme – de la seceta la cicloane.

De obicei, sudul Statelor Unite se confrunta cu vreme mai rece si mai umeda in timpul unui El Nino, in timp ce parti din vestul SUA si Canada sunt mai calde si mai uscate.

Cicloanele tropicale din Pacific primesc un impuls, cu furtunile care se indreapta adesea spre insule vulnerabile.

Unele parti din America Centrala si de Sud se confrunta cu ploi abundente, desi padurea tropicala amazoniana tinde sa sufere de conditii de seceta. Si Australia sufera de caldura extrema, seceta si incendii de vegetatie.

Primele care vor simti impactul vor fi tarile din apropierea Pacificului, cum ar fi coasta de vest a Americii, Japonia, Australia si Noua Zeelanda, dar „multe regiuni indepartate sunt si ele afectate de El Nino”, a declarat Wilfran Moufouma Okia, seful Diviziei regionale a serviciilor de predictie a climei din cadrul Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM).

„El Nino coincide cu o zona mare de seceta peste Australia, Peninsula Indiana, Africa de Sud si partea de nord a Americii de Sud”, a adaugat Okia. „Vedem, de asemenea, inundatii in sudul SUA si in unele parti ale Asiei Centrale – acestea nu sunt toate regiunile apropiate de Pacific, dar sunt adesea afectate in acelasi mod cand exista un El Nino.”

In urma anunturilor agentiilor meteorologice din SUA si Japonia, tarile vizate se grabesc deja sa se pregateasca. Peru a alocat 1,06 miliarde de dolari pentru a face fata impactului lui El Nino si schimbarilor climatice, in timp ce Filipinele, expuse riscului de cicloane a format o echipa guvernamentala speciala pentru a face fata consecintelor prezise.

Impactul vremii poate fi mai bland in Europa. „Este ceva mai probabil ca Spania, Portugalia si Franta sa experimenteze o toamna mai umeda, cu conditii mai calde, in general, in mare parte din centrul si sudul Europei in octombrie si noiembrie”, a spus Richard Allan.

Dar impactul economic ale fenomenului meteorologic global probabil ca-si va lasa amprenta. „Efecte ample, mari si adesea concomitente in intreaga lume pot afecta cu siguranta Europa in mod indirect, prin daune socioeconomice care pot duce la cresterea preturilor iar unele bunuri sa devina rare”, a adaugat Allan.

El Nino din acest an ar putea duce la pierderi economice globale de 3 trilioane de dolari, potrivit unui studiu publicat luna trecuta in revista Science. Este posibil ca nivelul PIB-ului sa scada pe masura ce vremea extrema decimeaza productia agricola si contribuie la raspandirea bolilor.

Semnele timpurii ale vremii calde si uscate cauzate de El Nino ameninta producatorii de alimente din Asia si ar putea duce la o scadere a productiei de recolte de iarna cu 34% fata de maximele record din Australia. Cresterea temperaturilor ar putea afecta si productia de ulei de palmier si orez in Indonezia, Malaezia, care, impreuna, furnizeaza 80% din uleiul de palmier din lume, si Thailanda.

Intre timp, cultivatorii americani mizeaza pe ploi mai abundente de vara din cauza fenomenului meteorologic pentru a atenua impactul secetei severe.

Expertii sunt ingrijorati de ceea ce se intampla in ocean. Dupa ultimul El Nino din 2016, apele mai calde au facut ca stocurile de hamsii de pe coasta Peru sa scada si au ucis aproape o treime din coralii din Marea Bariera de Corali din Australia.

El Nino inseamna ca apele din Pacificul de Est sunt mai calde decat de obicei. Dar chiar inainte de inceperea acestui El Nino, temperatura medie globala a suprafetei marii a fost cu 0,1C mai mare in luna mai decat oricare alta inregistrata. Asta ar putea supraalimenta vremea extrema.

Apoi, exista impactul continuu al schimbarilor climatice provocate de om.

„El Nino va adauga o incalzire suplimentara”, a spus Okia. In urmatorii cinci ani, exista o sansa de 66% ca temperaturile globale sa creasca temporar cu 1,5°C peste limita nivelurilor preindustriale stabilite in Acordul de la Paris. „Aceasta este o combinatie intre El Nino si incalzirea globala”, a spus Okia.

In ultimii ani, ciclul mai rece La Nina a ajutat la incetinirea incalzirii. „Cu toate acestea, am vazut niste temperaturi extreme”, a spus Okia.

Pe termen lung, relatia dintre El Nino si incalzirea globala cauzata de activitatea umana nu este de bun augur. „Conditiile extreme de vreme neobisnuit de umeda, uscata si calda se vor intensifica, pe masura ce atmosfera mai calda poate seca si mai eficient apa din pamant intr-o regiune si sa o trimita sub forma de ploi abundente in alta”, a spus Allan.

„Schimbarile climatice amplifica efectele El Nino, care includ inundatii, secete, valuri de caldura si incendii de vegetatie unde si cand au loc.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: