Elefantii ar trebui sa aiba aceleasi drepturi ca si oamenii? Cinci elefanti dintr-o gradina zoologica din Colorado ar putea intr-o zi sa isi ceara eliberarea in instanta

life

Cinci elefanti dintr-o gradina zoologica din Colorado ar putea intr-o zi sa isi ceara eliberarea in instanta, daca Curtea Suprema a statului va fi de acord cu un grup pentru drepturile animalelor si ii declara „persoane” conform legii. Dar mai intai, judecatorii au avut cateva intrebari despre caini si pisici, potrivit AP.

„De unde stiu cand se va opri?” a spus judecatorul Melissa Hart in timpul audierii din aceasta saptamana, intrebandu-se daca aceasta decizie ar putea duce intr-o zi la emanciparea animalelor de companie ale oamenilor.

Miza este daca elefantii de la Gradina Zoologica din Muntele Cheyenne ar trebui tratati ca oameni conform legii. A fost o intrebare pusa de mai multe ori, dar fara sa se raspunda cu adevarat.

NonHuman Rights Project spune ca elefantii – Missy, Kimba, Lucky, LouLou si Jambo – ar trebui sa poata contesta detentia.

Grupul spune ca animalele, nascute in salbaticie in Africa, prezinta semne de leziuni cerebrale, deoarece gradina zoologica este in esenta o inchisoare pentru astfel de creaturi inteligente si sociale, despre care se stie ca merg multi kilometri pe zi.

Ei vor ca animalele sa fie eliberate intr-unul dintre cele doua sanctuare acreditate pentru elefanti din Statele Unite, deoarece grupul nu crede ca mai pot trai in salbaticie.

In 2022 grupul a mai facut o incercare, fara succes, in numele unui elefant de la Gradina Zoologica din Bronx, numit Happy. Cea mai inalta instanta din New York a decis ca Happy, desi inteligenta si merita compasiune, nu poate fi considerata o persoana care este inchisa ilegal si are capacitatea de a depune o petitie pentru eliberare.

Hotararea tribunalului din New York spunea ca acordarea unor astfel de drepturi unui elefant „ar avea un impact destabilizator enorm asupra societatii moderne”.

Gradina Zoologica din Muntele Cheyenne spune ca mutarea elefantilor si eventual plasarea lor cu alte animale ar fi o cruzime la varsta lor, posibil provocand stres inutil. Nu sunt obisnuiti sa fie in turme mai mari si, nu au abilitatile sau dorinta de a se alatura uneia.

Judecatorii vor emite o hotarare in saptamanile sau lunile urmatoare.

In timpul audierii, avocatul grupului, Jake Davis, a indemnat judecatorii sa se concentreze asupra celor cinci „indivizi” pe care ii reprezinta. El le-a cerut sa decida ca elefantii pot depune o petitie de habeas corpus (lege cu caracter constitutional prin care se garanteaza libertatea persoanei) si sa trimita cazul inapoi la o instanta inferioara, care va examina petitia si va decide daca animalele ar trebui sa paraseasca gradina zoologica. Cu toate acestea, el a spus ca animalele domestice, cum ar fi cainii, care sunt familiarizati sa stea pe canapea, sunt intr-o categorie mult diferita fata de animalele salbatice.

Judecatoarea Maria Berkenkotter a spus ca Davis a descris „frumos si dureros” comportamentul de leganat al elefantilor, despre care grupul spune ca arata suferinta. Dar ea s-a intrebat daca grupul nu ar trebui mai bine sa incerce sa schimbe legea sau sa adopte o masura pentru a proteja elefantii.

Presedintele Curtii, Monica Marquez, l-a intrebat pe avocatul gradinii zoologice cu privire la un punct principal sustinut de grupul pentru drepturile animalelor – ca dreptul la habeas corpus a fost extins de-a lungul anilor, asupra persoanelor inrobite si femeilor aflate in casatorii abuzive.

Toate aceste modificari au fost facute pentru fiinte umane, a contrazis John Suthers, un fost procuror american si procuror general din Colorado, care a reprezentat gradina zoologica. El a subliniat cazul lui Happy din New York, unde judecatorii au decis ca dreptul de a contesta detentia apartine fiintelor umane, deoarece sunt oameni care pot fi trasi la raspundere de sistemul juridic. „Nicio instanta nu este locul potrivit pentru ceea ce incearca ei sa realizeze”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: