Elon Musk acuza Australia de cenzura, dupa ce un judecator a interzis accesul la inregistrarea video cu injunghierea unui episcop din Sidney
Miliardarul din domeniul tehnologiei Elon Musk a acuzat Australia de cenzura dupa ce un judecator australian a decis ca platforma sa de socializare X trebuie sa blocheze accesul utilizatorilor din intreaga lume la inregistrarea video in care un episcop este injunghiat intr-o biserica din Sydney.
Premierul Anthony Albanese a reactionat marti, descriindu-l pe Musk drept un „miliardar arogant” care se considera mai presus de lege si care nu este in contact cu publicul.
X Corp, compania de tehnologie rebranduita in 2023 de Musk dupa ce acesta a cumparat Twitter, a anuntat saptamana trecuta ca va lupta in instanta impotriva ordinelor australiene de a retrage postarile legate de atacul cu cutitul asupra episcopului Mar Mari Emmanuel intr-o biserica ortodoxa asiriana, in timp ce o slujba era transmisa online pe 15 aprilie.
Materialul a fost blocat in Australia, dar disponibil in alte parti, transmite Associated Press.
Insa autoritatea de reglementare care a emis ordinele, Comisia australiana pentru eSafety, care se descrie ca fiind prima agentie guvernamentala din lume dedicata mentinerii sigurantei online a oamenilor, a solicitat cu succes Curtii Federale din Sydney o interdictie temporara la nivel mondial de distribuire a videoclipului in care episcopul este injunghiat.
In cadrul unei audieri care a avut loc luni, dupa orele de program, judecatorul Geoffrey Kennett a suprimat filmarea de la toti utilizatorii X pana miercuri, cand va fi audiata o cerere de interdictie permanenta.
Cateva ore mai tarziu, Musk a postat pe contul sau personal X o caricatura care infatisa o bifurcatie pe un drum, o cale ducand spre „libertatea de exprimare” si „adevar”, iar cealalta spre „cenzura” si „propaganda”. Albanese l-a certat pe Musk in mai multe interviuri televizate marti.
„Vom face tot ce este necesar pentru a-l infrunta pe acest miliardar arogant care crede ca este mai presus de lege, dar si mai presus de decenta obisnuita”, a declarat Albanese pentru Australian Broadcasting Corp. „Ideea ca cineva ar merge in instanta pentru dreptul de a pune continut violent pe o platforma arata cat de departe de realitate este domnul Musk. Social media trebuie sa aiba responsabilitate sociala cu ea”.
Albanese a declarat pentru Sky News: „Acesta este un tip care a ales ego-ul si manifestarea violentei in locul bunului simt”. „Nu este vorba despre cenzura. Este vorba despre bun simt si decenta. Iar Elon Musk ar trebui sa dea dovada de ceva”, a declarat Albanese.
X a declarat ca autoritatea de reglementare australiana a cerut platformei „sa retina la nivel global aceste postari sau sa se confrunte cu o amenda zilnica de 785.000 de dolari”.
Transmisiunea in direct a atacului de la biserica si postarile de pe retelele de socializare care au urmat au atras o multime de 2.000 de persoane si au alimentat o revolta impotriva politiei, care l-a tinut pe tanarul presupus atacator in interiorul lacasului de cult pentru a-l feri de un eventual linsaj.
Revoltele au ranit 51 de politisti si au avariat 104 vehicule ale politiei, au declarat oficialii. Un baiat de 16 ani, vinovat de injunghierea clericului, a fost acuzat de infractiuni de terorism. El a fost condamnat si laudat pe internet pentru atac.