Elon Musk, acuzat de UE ca incalca normele europene cu reteaua sociala X, conturile „verificate” fiind in multe cazuri false

externe

Elon Musk, conturi false, X, Uniunea Europeana, amenzi

Site-ul de social media X al lui Elon Musk a fost acuzat de Uniunea Europeana ca incalca normele sale privind continutul online, conturile sale “verificate” de tip blue check (marcaj albastru) avand potentialul de a “insela” utilizatorii.

Autoritatea de reglementare in domeniul tehnologiei a blocului comunitar a declarat ca utilizatorii ar putea fi pacaliti sa creada ca identitatea celor cu marcaje albastre a fost verificata, cand, de fapt, oricine poate plati pentru un asemenea cont. Aceasta a declarat ca a gasit dovezi ale unor “actori rau intentionati” care abuzeaza de sistem, transmite BBC.

Ancheta a fost demarata in temeiul Legii serviciilor digitale (DSA) a UE.

Aceasta ar putea duce la amendarea X cu pana la 6 % din cifra sa de afaceri anuala globala si ar putea fi obligata sa isi schimbe modul de operare in blocul comunitar.

Dl Musk a reactionat cu furie: “DSA este o dezinformare”, a scris el pe X.

Miliardarul, care a cumparat platforma pentru 44 de miliarde de dolari in 2022, a declarat ca normele DSA reprezinta “un discurs cenzurat” pe care l-a considerat inacceptabil.

Linda Yaccarino, director executiv al X, a aparat, de asemenea, practicile companiei. “Un sistem democratizat, care permite tuturor din Europa sa aiba acces la verificare, este mai bun decat verificarea doar a catorva privilegiati”, a scris ea pe site-ul de socializare.

Constatarile vin in urma unei anchete de sapte luni in temeiul DSA. Legea, care a fost introdusa in 2022, impune marilor firme de tehnologie, precum X, sa ia masuri pentru a opri continutul ilegal si a proteja publicul.

ByteDance’s TikTok, AliExpress si Meta Platforms sunt, de asemenea, investigate in temeiul legii.

Comisia a declarat ca examinarea X a constatat ca exista o lipsa de transparenta in ceea ce priveste publicitatea si ca X nu a furnizat date pentru utilizare in scopuri de cercetare, astfel cum prevad normele UE.

“In special, X interzice cercetatorilor eligibili sa acceseze in mod independent datele sale publice, cum se mentioneaza in conditiile sale de serviciu”, a declarat Comisia.

Autoritatea de reglementare in domeniul tehnologiei a declarat, de asemenea, ca modul in care X a conceput si a operat interfata sa pentru conturile verificate cu marcaj albastru “nu corespunde practicilor din industrie si insala utilizatorii”.

“Deoarece oricine se poate abona pentru a obtine un astfel de statut “verificat”, acest lucru afecteaza negativ capacitatea utilizatorilor de a lua decizii libere si in cunostinta de cauza cu privire la autenticitatea conturilor si a continutului cu care interactioneaza”, a spus aceasta.

“Exista dovezi ale unor actori rau intentionati motivati care abuzeaza de “contul verificat” pentru a insela utilizatorii”, a adaugat aceasta.

Comisia a declarat ca X ar putea sa se apere impotriva constatarilor sau sa rezolve problema angajandu-se sa faca schimbari care sa o aduca in conformitate. Orice astfel de acord ar fi facut public, a adaugat aceasta, ca raspuns la afirmatia lui Musk potrivit careia comisia a oferit o “intelegere secreta ilegala”.

“Pe vremuri, BlueChecks insemna surse de informatii demne de incredere”, a declarat Thierry Breton, comisarul pentru piata interna. “Acum, cu X, opinia noastra preliminara este ca insala utilizatorii si incalca DSA”.

Comisia a respins acuzatia de cenzura a lui Musk, afirmand ca normele sale vizeaza asigurarea “unui mediu online sigur si echitabil pentru cetatenii europeni, care sa respecte drepturile acestora, in special libertatea de exprimare”.

Comisia a declarat ca continua investigatiile cu privire la practicile X in ceea ce priveste difuzarea de continut ilegal si la modul in care acesta combate raspandirea stirilor false.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: