externe

Elon Musk si Zelenski, disputa pe Twitter: „Refaceti referendumurile in regiune anexate, sub supravegherea ONU. Rusia trebuie sa plece de acolo daca aceasta este vointa populara”

Miliardarul Elon Musk a publicat pe Twitter un sondaj pentru urmaritorii sai in care le cere sa voteze una dintre cele patru propuneri ale sale pentru pace intre Ucraina si Rusia.

Reactiile publicului sau de pe Twitter la propuneri nu a fost chiar favorabil, asa ca miliardarul a mai publicat un mesaj in care propune ca oamenii din Donbas si Crimeea sa aleaga daca vor sa fie parte a Ucrainei sau a Rusiei.

„Pace Ucraina-Rusia:

Refaceti referendumurile in regiune anexate, sub supravegherea ONU. Rusia trebuie sa plece de acolo daca aceasta este vointa populara.

Crimeea devine formal parte a Rusiei, asa cum a fost din 1783 (pana la greseala lui Hrusciov).

Crimeei sa-i fie asigurate rezervele de apa potabila.

Ucraina ramane neutra.”

Musk si-a continuat primul tweet cu un alt sondaj: „Sa incercam asta atunci: vointa oamenilor care traiesc in Donbas & Crimeea ar trebui sa decida daca fac parte din Rusia sau Ucraina”.

El a spus ca nu-i pasa daca propunerea lui este nepopulara, argumentand ca ii pasa „ca milioane de oameni pot muri inutil pentru un rezultat in esenta identic”.

„Rusia are >3 ori populatia Ucrainei, deci victoria pentru Ucraina este putin probabila intr-un razboi total. Daca va pasa de populatia Ucrainei, cautati pacea”, a postat el pe Twitter.

Raspunsul presedintelui ucrainean nu s-a lasat asteptat:

„Care @elonmusk va place mai mult?”, a replicat Zelenski, oferind doua raspunsuri: cel care sprijina Ucraina sau cel care sustine Rusia?

Consilierul prezidential ucrainean, Mihailo Podoliak, l-a ironizat si el pe Elon Musk pentru ca a sugerat ca Kievul ar trebui sa accepte anexarea Crimeei de catre Rusia in schimbul incheierii razboiului:

„Elon Musk, exista un plan mai bun.
1. Ucraina isi elibereaza teritoriile. Inclusiv Crimeea anexata.
2. Rusia este demilitarizata si denuclearizata, pentru a nu-i mai ameninta pe altii.
3. Criminalii de razboi sunt deferiti tribunalului international.
Sa votam?”

Propunerea lui Elon Musk pentru pace l-a scos din minti pe Andrij Melnyk, ambasadorul Ucrainei in Germania. „F-off este raspunsul meu foarte diplomatic pentru tine. Singurul rezultat este ca acum niciun ucrainean nu-ti va cumpara vreodata prostiile de Tesla. Deci mult noroc tie”, a scris ambasadorul ca raspuns la tweet-ul lui Musk.

Mai diplomat s-a dovedit a fi ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, scrie EFE, care relateaza ca, fara sa-l mentioneze in mod expres pe multimiliardarul Musk, a apreciat ca „cei care propun ca Ucraina sa renunte la populatia sa si la pamanturile sale – aparent pentru a nu rani egoul lui Putin sau pentru a scuti Ucraina de suferinta – trebuie sa inceteze sa mai foloseasca cuvantul «pace» drept eufemism care le permite rusilor sa asasineze si sa mai violeze cateva mii de ucraineni nevinovati si sa acapareze si mai multe teritorii”.

Raspunsurile incisive din partea Ucrainei au fost cu atat mai notabile cu cat Musk si-a castigat statutul de cvasi-erou popular in Ucraina de la inceputul conflictului. Sistemul de comunicatii prin satelit Starlink al lui Musk le-a permis ucrainenilor si armatei ucrainene sa ocoleasca intreruperile internetului care au afectat tara.

Rusia sprijina „acordul” de pace al lui Elon Musk. Kremlinul a declarat marti ca este un „pas pozitiv”. In cadrul unei conferinte telefonice, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus reporterilor ca Moscova a fost intotdeauna deschisa la o negociere pentru incheierea conflictului, in ciuda faptului ca a deviat discutiile de pace de mai multe ori si a sugerat termeni nerealisti.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

China a inaugurat un megaport in Peru. America de Sud, urmatorul continent dupa Africa in care China isi extinde interesele

La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…

5 minute ago

Nava-spion a Rusiei, „condusa” fortat afara din zona de „cabluri esentiale” din Marea Irlandei. Securitatea traficului global de internet, amenintata de Moscova

Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…

3 ore ago

A inceput Postul Craciunului 2024. Ce nu au voie romanii sa manance timp de 40 de zile si cand sunt evenimente cu dezlegare la peste

Postul Craciunului 2024 a inceput pe 15 noiembrie, si se va incheia pe 24 decembrie.…

55 de minute ago

In ciuda crizei industriei auto, Stellantis promite ca nu va inchide fabrici si nu va concedia angajati in Italia

Gigantul auto Stellantis (cu marcile Fiat, Alfa Romeo si Lancia, in Italia) nu are intentia…

3 ore ago

Politistii de penitenciare vor protesta luni in fata sediului ANP

Luni, 18 noiembrie, politistii de penitenciare, reprezentati de Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor…

33 de minute ago

Actrita Elena Caragiu, fosta sotie a lui Toma Caragiu, a decedat in SUA, la varsta de 87 de ani

Fosta sotie a marelui actor Toma Caragiu, actrita Elena Caragiu, a decedat in Statele Unite,…

50 de minute ago